УЕФА се произнесе след разразилия се расистки скандал в последните минути на мача между Рейнджърс и Славия (Прага) от осминафиналите на Лига Европа.

Двубоят в Глазгоу завърши при резултат 2:0 в полза на гостите от Чехия, което им осигуряваше комфортно продължаване напред, а малко преди последния съдийски сигнал на терена настана меле.

Причина за него бяха думи, които прикривайки устата си чешкият бранител Ондрей Кудела изрече в ухото на финландския национал с африкански корени - Глен Камара. Именно Камара бе най-деен в мелето, като очевидно търсеше физическа саморазправа с централния бранител на Славия.

След мача играчи на Рейнджърс признаха, че става въпрос за расистка обида от страна на Кудела, а УЕФА незабавно започна разследване по случая. Естествено, всички в чешкия лагер тотално отрекоха подобно нещо.

И почти месец по-късно вече има санкции, а те са жестоки.

Чешкият централен бранител Ондрей Кудела бе наказан с 10 мача на международно ниво, независимо дали с екипа на Славия или с този на националния си тим.

А това автоматично означава, че той няма как да бъде част от състава на Чехия за Европейското първенство това лято. Индикациите бяха, че Кудела ще е част от сърцето на отбраната на чехите, но мечтата му да играе за родината си на голям форум очевидно няма как да се сбъдне.

Той вече превантивно пропусна мача на Славия срещу Арсенал от четвъртфиналите на Лига Европа и така двубоите наказание стават 9, което едва ли особено топли 34-годишният бранител.

Наказание получи и другият замесен в скандала - Глен Камара, но далеч по-леко.

Той ще бъде наказан за три двубоя, но забележете - само на клубно ниво.

Така пред него няма никакви пречки да попадне в състава на Финландия за Европейското първенство, което ще се случи със сигурност, ако Камара се опази от травма, защото той е основен играч в тима на скандинавците.