В Русия се разгоря скандал около видео анонса на държавния Первой канал за предстоящия довечера мач срещу Германия в Лайпциг. Контролата си е на футболното игрище, но депутатът от Руската дума Олег Нилов съзря "втори план" в промоционалното видео на московската медия.

Той настоя вицепремиерът Константин Чуйченко да нареди разследване за "насаждане на етническа омраза и нетърпимост", които се съдържат в клипчето.

А в него е пресъздадена рицарска битка от 13-и век, в която войската на княз Александър Невски разбива кръстоносците от Тевтонския орден (германски рицари) край езерото Чудско (днес Естония), като много от победената страна хора се издавят.

"Такова важно събитие в историята не може да се използва произволно и трябва да се внимава - настоя Нилов в обръщение към вицепремиера. - Видеото се гледа от доста сериозна аудитория и може да изнесе акцента от едно спортно събитие към други теми, далеч от футболната игра. Заради това ви приканвам да разследване медията за подбуждане на етническа омраза и нарушаване на обществения ред".

Двубоят е тази вечер от 21,45 ч, а Русия никога не е побеждавала Германия на ниво национални отбори под това име (в годините на СССР се е случвало).