Адвокат Тодор Батков проговори пред btv за ситуацията в "Левски", след като в сряда запази мълчание за събитията в клуба.

Той управляваше "сините" близо десетилетие, а след него започнаха сериозните финансови проблеми на "Герена". Ето избрано от думите на Батков по горещата тема.

За Левски

"И емоционално, и финансово, за "Левски" предстоят трудни времена.

Доста съм разтревожен и разочарован от случилото се. Не искам да кажа по-силни думи. Очаквах господин Божков да постъпи така, както навремето аз постъпих. Когато не можех вече да издържам финансово клуба, аз джиросах акциите безвъзмездно и продължих да обичам "Левски".

Очаквах сега те да бъдат дадени или на феновете, или на Константин Папазов, с когото бяха водили разговори. Или да ги прехвърли на дружеството, има такава възможност по чл. 187 от Търговския закон.

Това по-скоро е някакъв реванш... Не е добре. Имах подобен случай през 2004-а, когато бе издадена втората заповед, забраняваща влизането на господин Чорни в България. Тогава той, афектиран, ми се обади и ми каза: "Дай акциите на "Левски" на вътрешния министър".

И тогава казах, че аз ще ги взема, за да не оставя клуба на произвола.

Вложих 45-46 милиона лева съм вложил в клуба за 11 години. Като те хване веднъж вълната, то е страшно... Много пари са, но не съжалявам. Толкова щастие донесохме на стотици хиляди хора. Никога не е стоял въпрос да си върна парите, а съм убеден, че и господин Божков със същото съзнание се е съгласил да влезе в "Левски". С него беше удоволствие да се конкурираме, когато той бе шеф на ЦСКА.

Тити Папазов дори ми е помагал, даде ми 90-100 хиляди евро в кеш, изтегли ги като влог на името на семейството си. Връщах му ги доскоро. Аз вкарах тези пари в "Левски"...

Последните две години много се увеличиха разходите, "изпуснаха духа от бутилката". Привлякоха се доста играчи, надценени...

И ето - господин Божков не може да покрива сметката и - трети месец не платени заплати. Могат да си вземат всеки момент шапката и да съдят "Левски", а и да си получат парите."

По темата с акциите на клуба

"През 2015-а аз дадох акциите на три физически лица (Николай Иванов, Иво Тонев, Александър Ангелов). После те ги дадоха на Спас Русев, който по някаква причина ги прехвърли на Христо Йовов...

Моето мнение е, че в момента акциите са в неясно положение. Те са по-скоро ничии. В чл. 185 от Търговския закон е записано, че прехвърлянето на акции става с джиро. Точка. Не е записано, че другата страна трябва да приеме или изрази съгласие. То е логично, но не е записано.

Няма предвидена хипотеза какво става, ако този, на когото са джиросани акциите, не ги иска. Аналог до някаква степен има със завещанията - едностранно без знанието, съгласието и волята да оформиш завещание.

Сега те не могат да участват в Общо събрание, да гласуват... Ничии са. Ако не се задраска джирото от господин Попов или не се приемат от господин Борисов, който да разпореди друго с тях, с тях не може да се оперира."

За бъдещето

"Бих посъветвал, ако не се намери решение, да се мисли в посока "обезсилване" а Общо събрание да емитира увеличение на капитала. Това, за което говорим толкова време.

Трябва да се намалят разходите, да се помисли как да се увеличат приходите. Всичко е за пустите евротурнири... В настоящата ситуация мястото в Шампионската лига е абонирано за "Лудогорец". Реално е да се мисли за Лига Европа.

Призивът ми към всички замесени - проявете разум, става дума за нещо голямо - футболен клуб "Левски". Ако не можете да помогнете, поне не пречете!"