Дългогодишният собственик на Левски - Тодор Батков, бе гост в "Тази сутрин" по bTV, където коментира тежката ситуация около "синия" клуб.

От днес официално влезе в сила забраната за частни лотарии, което на практика спира дейността на основния спонсор на клуба "Национална лотария". Проблемите на главния акционер Георги Попов и бизнесменът Васил Божков, срещу които има повдигнати обвинения, а страната ни се опитва да ги прибере от ОАЕ, допълнително утежняват ситауцията.

Бъдещето на клуба е изключително неясно, а единственият светъл лъч на този етап е активизацията на феновете, които чрез дарения събират нужните средства за погасяването на дълга към НАП.

В това число влиза и самият Батков, който е дарил 10 000 лева на любимия си клуб. Той сподели мнение, че досегашняит модел "бащица", в който всичко зависи от един човек, е изчерпан и трябва да се търсят други алтернативи.

За всички е ясно, че феновете няма как сами да издържат клуба, заради което оптималният модел според него е, да бъде подписан спонсорски договор с мощна фирма, която да осигурява част от бюджета, но не и да управлява еднолично клуба.

"Вижда се голямото желание в Левски да се смени модела "бащица", който да покрива всичко, на този етап не може да се осъществи. Трябва да се търси баланс.

Левски е на този принцип "бащица" от август 1998 година. Тогава Майкъл Чорни се съгласи да получи Мтел срещу договор за спонсорство, който първоначално беше три години по 200 000 долара, когато се договорихме го направихме на пет години по 300 хиляди долара. Реално в рамките на първата година цялото спонсорство беше дадено - милион и половина долара.

Очевидно през цялото време е подценявана възможността да се разтвори ветрилото за събиране на приходи. Но българинът е беден и не може да се прави сравнение с други пазари. Сега обаче сме 2020 година Какво пречи да се дава малко и за футбола? Подчертавам - не за заплати на недоказани играчи.

Левски има нужда от мощен спонсор, а не от бащица. Левски е марка, най-скъпо струващата марка в България. Нямам нищо против срещу г-н Цветомир Найденов от efbet, , но негово условие не е изпълнимо и звучи обидно. Акционерите са в затруднения и в чужбина.

Най-големият капитал на Левски са феновете. Именно затова нашия тим ще го има винаги. Има заплаха от фалит, но не вярвам да се стигне до това. Призовавам всички левскари да се обединим в тези наистина тежки времена, като всеки помогне с каквото може.

Тъжно ми е. Аз съм вдигал 16 трофея - титли, купи, суперкупи, биехме ЦСКА много по-често от обратното, а какво да говорим за останалите клубове. Липсват ми тези емоции. Наистина 11 години бях собственик.Дал съм 46 милиона лева от мои фирми. Иво Тонев пристигна в края на 2011 година. Той беше с много хъс, душа и сърце, за да се случват още по-добре нещата. Благодарение на него започнахме рисковано строителство на новата трибуна, където попаднахме на алчни строители.

Именно там са голяма част от дълговете на клуба, но пък трибуната остава за поколенията. Аз също съм писал като дарения моите заеми към Левски, но знаете, че ги обърнах в акции. Дадох 10% на феновете, а дълговете към мен ги опростих", сподели той.