Вероятно всеки би го помислил за значително по-голям, но фактите са такива. Юсуфа Мукоко е считан за бъдещето на Борусия (Дортмунд) и Германия и макар да има неприсъща за тийнейджър на тази възраст физика, той навършва 16 години днес. За него се говори още откакто бе на 13 и когато отново приковаваше погледите към себе си заради това колко по-едър е от връстниците си и заради другата, още по-важна причина - това колко много голове вкарва.

"Целта ми е да стана професионалист и да играя за Дортмунд, а после да спечеля Шампионската лига с Борусия, след което да взема "Златната топка", са смелите думи на Мукоко, изречени преди три години, но с темпото, с което той върви напред и нагоре, целта му изглежда всичко друго, но не и нереалистична.

Днес Юсуфа е вкарал фантастичните 141 гола в 88 мача за юношеските отбори на "жълто-черните". По 1.6 гола средно на мач и по-близо до два, отколкото до един на двубой!

През лятото от представителния тим на клуба го картотекираха за Бундеслигата, знаейки, че ще трябва да изчакат няколко месеца, за да може той да получи правото да играе. И ето, че този ден дойде. 

Embed from Getty Images

Ако получи игрово време срещу Херта (Берлин) в събота, талантът ще стане най-младият играч, записал участие в професионален мач в Германия. Ако пък го стори срещу Брюж в Шампионската лига, ще подобри този рекорд и там. 

Мукоко е роден в Яунде, но на 10-годишна възраст се мести от Камерун в Германия, където баща му живее от доста години. На първата си тренировка в Санкт Паули отива с маратонки за бягане, но това не го спира да вкарва гол след гол.

евероятен талант е. Взима решения с изключителна увереност и скорост", казва треньорът му в младежкия национален отбор на Германия - Гуйдо Щрайхсбир. Тийнейджърът вече дебютира за селекцията на Бундестима до 20-годишна възраст, а с оглед на буреносните облаци, събрали се над мъжкия тим, нищо чудно скоро да го видим и там.

 "Не знаем кой крак му е по-силен. Играе и с ляв, и с десен. Много е ефективен", казва Люсиен Фавър, който се очаква да му даде шанс в първия отбор на Борусия.

На 16 той вече има договор с Nike, като това го изстрелва още по-скоростно под светлината на прожекторите. Дирекцията по националните отбори във федерацията на Германия решава да не използва Мукоко в мачовете от неговата възрастна група, за да не се концентрира вниманието изцяло върху него.

Embed from Getty Images

Все пак говорим за футболист, който бе титуляр при 16-годишните когато бе на 12. Хората винаги са поставяли възрастта му под въпрос, а тогава от Bild се усъмниха как може 12-годишно хлапе да доминира по този начин.

Баща му представи акт за раждане, който е издаден от германското консулство в Яунде, но съмненията остават и до днес.

"Беше трудно да се разправям с всички тези неща. Не съм виновен, че нещата ми се получават", казва талантливият нападател, който преди няколко седмици до такава степен вбесява феновете на големия съперник Шалке с головете си, че те го приканват да "легне в гроба" и го заплашват, че ще счупят всичките му кости.

"Ще продължа да правя това, което е моят страст и което ми доставя щастие. Могат да ме обиждат и мразят, но никога няма да ме спрат", категоричен Юсуфа.

Клубната легенда и някогашен вундеркинд Ларс Рикен споделя, че не е виждал друг играч да се влага толкова - било то на тренировки или на мачове. А младата звезда на Борусия Ерлинг Холанд е сред феновете на Мукоко.

Embed from Getty Images

През лятото Дортмунд не взеха резерва на норвежката си машина за голове, защото вярват, че Юсуфа ще го допълва достатъчно добре.

"Мукоко е много по-добър от мен, когато бях на неговата възраст. Не съм виждал толкова добър 15-годишен никога", казва преди време Холанд.

Тийнейджърът е наясно с очакванията и е готов да ги оправдае. Защото знае, че е бъдещето на Борусия и Германия.