Спортният свят бе потресен от трагедията в Индонезия, която отне 125 човешки живота, а над 300 други пострадаха.

Трагичните събития се разиграха след последния съдийски сигнал на дербито между Арема и Персебая, който гостите спечелиха с 3:2, а това отприщи фенския гняв. Стотици нахлуха на терена в опит да се сбият с противниковата агитка, което доведе до намесата на полицията и използването на сълзотворен газ.

Това бе моментът, в който на стадиона настана истинска паника, заради която стотици бяха премазани на изходите на стадиона.

ГАЛЕРИЯ ОТ СЛУЧИЛОТО СЕ ВИЖТЕ ТУК >>>

Трагедията предизвика реакции в социалните мрежи на почти всички футболни звезди, а нейните измерения я правят сред най-сериозните в цялата история на спорта.

Потресаващ например бе разказът на Абел Камара - нападателят на загубилите домакини от Арема.

Снимка: АР/БТА

"След края на мача тръгнахме към нашите фенове, за да се извиним, но тогава те започнаха да нахлуват и полицията ни прибра в съблекалнята.

Започнахме да чуваме изстрели, крясъци и какви ли не ужасяващи звуци. В съблекалнята започнаха да нахлуват фенове, полиция, а когато нещата се поуспокоиха покрай нас имаше седем или осем мъртви тела.

Нямахме интернет, наистина не знаехме какво се случва, а когато излязохме от съблекалнята видяхме локвите кръв навсякъде сред нас".

Снимка: Getty images

Треньорът на домакините Хавиер Рока пък разказа как около 20 човека са идвали при клубния лекар за помощ, а пети от тях са издъхнали минути по-късно, някои от тях в ръцете на играчите.

Очевидци също така разказваха как в паниката феновете са опитвали да напуснат стадиона по най-бързия начин през изходи с ширина от около два метра.

"Всичко се обърка, когато полицията започна да използва сълзотворен газ, настана иситинска паника около мен.

Хората се втурнаха към изходите, стотици се опитваха да излязат от врата, която е широка 2-3 метра.

Това беше адски ненужно, защото побоищата се случваха на терена, нямам представа защо полицията се насочи и към хората по трибуните.

Чуваше се и стрелба, хората падаха и виждах как други просто ги смазват. На изходите нямаше кислород, беше ужасяващо.

Излизайки от стадиона виждах проснатите тела в тъмното, сякаш отказвах да повярвам какво се е случило. Чак като се прибрах осъзнах колко много трупове имаше около мен", разказа очевидец.

Снимка: АР/БТА

Трагедиите и смъртните случаи по стадионите не са нещо ново за Индонезия, макар тези мащаби на случилото се да са наистина шокиращи.

Фактите говорят, че за последните 25 години на стадионите в страната са загинали 74 души в поредица от различни инциденти.

Бой до смърт от фенове, бой от полиция, бой между фенове от един отбор, както и други случаи на задушаване. В този период статистиката показва, че стадионите в Индонезия са най-опасните в света.

Футболът в Индонезия рядко е попадал под светлините на прожекторите заради ниското си ниво, защото качеството му е несравнимо с най-силните първенства на Азия, тези от Близкия изток, или тези в Япония, Китай и Южна Корея.

Запознати обаче твърдят, че футболната култура в Индонезия се доближава най-много до европейската що се отнася до феновете, но това очевидно си има своята тъмна страна.

Снимка: АР/БТА

Хулиганството, ултрас групировките и боевете са нещо обичайно за страната, а на фона на рушащите се и неотговарящи на никакви изисквания стадиони, често нещата прерастват в трагедии.

Често феновете препълват стадионите доста над допустимия капацитет, а от своя страна те обвиняват властите, че при най-малкия инцидент полицията упражнява сериозно насилие.

Фенските проблеми в страната също така често се основават на политическа основа, не само на клубна, а след вчерашния инцидент правителството спря целия спорт в Индонезия.

По случая ще се води разследване, а пресидентът Джоко Уидодо заяви, че това е моментът, в който целият спорт на Индонезия трябва да бъде редормиран.

Снимка: Getty images