Съдийството в Англия е основна тема след всеки кръг от първенството на Висшата лига, която като инвестирани пари, глобално отразяване и конкурентност на отборите е №1 в света. Но не и като ниво на реферите, поне ако видим какви решения се взимат в наглед леки за разрешаване ситуации.

Затова и от тази седмица тръгва телевизионно предаване, посветено на съдийските отсъждания всеки кръг. То се казва "С микрофон", защото в него ще се пускат записи от разговори между реферите, страничните съдии и хората в стаята за ВАР. Те са записани от микрофони в екипите на арбитрите, а нововъведението бе изпробвано миналия сезон.

Но тогава записите не ставаха публично достояние.

Сега това се променя и ще се разбере какъв е механизмът за взимане на решения, които са предизвикали полемики в мачовете.

А те са постоянни.

В дербито в неделя между Арсенал и Манчестър Юнайтед такива отсъждания имаше поне в 4 случая, като и двата отбора бяха недоволни.

Гостите мислеха, че са вкарали гол в 88-ата минута за 1:2, но ВАР се намеси и го отмени за засада, която е видима само с технологиите. Арсенал пък по-рано бе получил дузпа, която също бе анулирана след гледане на монитора от рефера Антъни Тейлър, което този сезон се случва за първи път.

А такива нарушения в наказателното поле, макар и при минимален контакт, досега не бяха променяни от ВАР. А в добавеното време останаха съмнения за нарушение при втория гол на домакините...

Изобщо - дискусии на няколко нива, при това само в един двубой.

Сега поне ще имаме фактите около това какво води до взимането на решенията, като чуем какво си говорят около тях реферите.

Любопитно би било (но е илюзорно да мислим, че ще се случи) такава практика да се въведе и у нас, особено след думите на треньора на Хебър Любо Пенев от последните две седмици, че малко се говори за ежедневните грешки на съдиите по терените на родния футбол.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО