Фенскта организация Тръст "Синя България", която притежава 10% от акциите на Левски, не е наясно с очаквания нов собственик на клуба.

Вчера Наско Сираков обяви пред "синята" общност, че сериозен чуждестранен бизнесмен ще е новият собственик на клуба, но отказа да внесе повече подробности, докато нещата не станат официални.

Представителите на Тръст "Синя България" - Момчил Лазаров и Иван Евстатиев, гостуваха в БНТ, за да опитат да внесат повече яснота около ситауцията.

Самите те признаха, че нямат идея кой е новият собственик, като никой на този етап не е търсил техните 10%акции.

"Посрещаме новината с надежда, че инвеститорът е сериозен и с надежда, че има насрещна проверка какво представлява този фонд и дали е достатъчно сериозен. С надежда, че нещата около подписването на договора ще се случат, тъй като това не е факт и с доза реализъм. Казуса за стадиона... Всички очакваме позитивна развръзка и се надяваме, че ще я получим.

Не знаем дали някой извън Наско Сираков знае кой е новия собственик. С ръководството на тръста въпросът не е коментиран. Нямаме представа кой стои зад това определение "нов собственик или нов инвеститор". Остава да се надяваме, че всичко, което Наско Сираков каза да се реализира и в параметрите, които изложи. Радващото е, че той търси гаранции това да се случи.

Докато се стигне до тази инвестиция трябва да се извърви по някакъв път. Като акционер в ПФК Левски се надяваме, че намеренията на фонда са сериозни и това е добре финансирана структура с чисти средства. Ще ни доведе на модел без зависимости - политически или финансови. Реално всички си задаваме въпроси. Всеки, който е бил на могилката или е чул, или прочел някъде Наско Сираков си задава въпроси. Това са логични въпроси на база ситуацията в света, в България и ситуацията в Левски.

Всички въпроси трябва да намерят отговор доста скоро. Това ще си проличи по начина, по който ще се представи инвеститора. За нас едно от най-важните неща е да се изгради адекватна структура на всякакво ниво. Този клуб трябва да започне да функционира на всички нива.

Акциите на тръст "Синя България" не са искани. При нас акциите се обсъждат на Общо събрание. Никой не е влизал в разговор с нас, никой не ни е канил на среща и не е оповестявал. Ние съвсем скоро излязохме с декларация на база мълчанието в Левски от ръководството.

Това не е нормално на база приноса на левскарите от последната година. Не е нормално при оповестена прозрачност да има такова затишие. Това че идва нов инвестиционен фонд не означава, че знаем каква е равносметката за изминалата година. Бих искал да добавя още нещо. В България подобен тип сделки са се проваляли исторически - било то от доброжелатели или от хора, които имат вътрешна информация.

Вероятно новият инвеститор ще направи цялостна проверка преди да поеме издръжката на отбора. Това е работа на ръководството на покаже какво е финансовото състояние. Дълговете вероятно са сериозни. В един подобен инвестиционен проект има защитни клаузи, които се надявам, че Наско Сираков и Павел Колев ще ги активират, ако не се изпълнява проекта. Истината е, че бизнеси се продават по цял свят. Левски също е бизнес и ако се прави професионално се правят щателни проверки - какъв е фонда, от къде са средствата, чисти ли са... Надявам се да са направени. Всички сме Тома-Неверни и до доказване на противното винаги запазваме реализма и да сме стъпили на земята.