Оттеглянето на Роман Абрамович от Челси може да не мине толкова гладко и безметежно, както го планира самият руски милиардер. Олигархът подготви официално изявление, в което обяви, че предава властта на благотворителен тръст, в който - очаквано - са хората, които и досега управляваха организацията под негово ръководство.

Съвсем ясно е, че нищо особено няма да се промени при такъв сценарий, защото реално това е управата на Роман.

Но се оказва, че има проблем. Тръстът, както го нарича Абрамович, засега не е поел официално делата на Челси и умува дали изобщо може да го направи.

Той е регистриран като организация за благотворителност и това не му дава директни права да се разпорежда с финансовите и адинистративни решения в акционерно дружество, каквото е футболният клуб Челси. Британските закони предвиждат дори санкция за такова управление.

Дълга среща в неделя, часове преди финала за Купата на лигата (загубен с дузпи от Ливърпул), е разискала ситуацията. Започва обстойно проучване на заковоната база, за да се разбере как може да се случи безболезненото прехвърляне на клуба от Абрамович към... хората на Абрамович.

Все още обаче позицията на руснака е категорична - Челси не е за продан при никакви обстоятелства. Заемът, който бизнесменът е дал на клуба за тези 19 години, в които е негов собственик, докосва 2 милиарда долара. Така е оформена инвестицията на Абрамович във футболния гранд.

Но също така е ясно, че това са пари, които Роман няма да си иска при прехвърляне на собствеността на тръста, който е съставен от неговите най-близки сътрудници.

При евентуална продажба на нови собственици обаче, това ще бъде вписано в сделката и така стойността на финансова операция по придобиване на Челси може да скочи до над 3 милиарда долара.

Нещо, което в настоящата икономическа ситуация, изглежда по силите на много малко хора.