Легендарният коментатор Джон Мотсън, който има забележителна 50-годишна кариера в медийния гигант BBC, почина на 77-годишна възраст.

Мотсън е отразявал изумителните 10 световни първенства, 10 европейски първенства и 29 финала за Купата на Англия, преди да се оттегли от организацията през 2018 г.

Популярен като "Моти", той работи в "Мач на деня" от 1971 г.

"С огромна тъга съобщаваме, че Джон Мотсън почина мирно в съня си днес (четвъртък)", се казва в изявление на семейството на Мотсън.

"Джон Мотсън беше гласът на едно футболно поколение. Както всички велики хора зад микрофона, Джон имаше точните думи в точния момент за всички важни моменти", коментира генералният директор на BBC Тим Дейви.

Водещият на "Мач на деня" Гари Линекер заяви, че е "дълбоко натъжен" от новината за кончината на Мотсън:

"Един блестящ коментатор и гласът на футбола в тази страна в продължение на поколения. Той ще ни липсва много".

Син на методистки свещеник, в началото на кариерата си Мотсън работи като репортер във вестниците Barnet Press и Sheffield Morning Telegraph.

Преди да се присъедини към BBC на пълен работен ден през 1968 г., той работи и на свободна практика за радио BBC Sheffield.

Getty Images

След като започва работа като спортен репортер в Радио 2, четири години по-късно прави пробив в предаването "Мач на деня" по време на известната среща за Купата на Англия между Херефорд и Нюкасъл.

Първоначално мачът е обявен за петминутен сегмент, но след шокиращата победа на Херефорд с 2:1, включваща известния 30-метров удар на Рони Радфорд, мачът е включен в основната програма, а Мотсън улавя цялата драма.

През по-голямата част от периода от 1979 до 2008 г. Мотсън, известен с характерните си палта от овча кожа и енциклопедичните си познания за играта, е гласът на BBC на големи финали като Купата на Англия, Европейското първенство и Световната купа.

Освен това той отразява повече от 200 мача на Англия и коментира почти 2500 телевизионни двубоя.

Getty Images

Последният му мач за "Мач на деня" беше между Кристъл Палас и Уест Бромич Албиън през 2018 г.

Той беше поканен на терена след края на редовното време и аплодиран от феновете, след което мениджърът на Палас Рой Ходжсън му подари рамкирано копие на програмата от първия и последния му мач на "Селхърст Парк" и кристален микрофон.

През 2001 г. Мотсън получава Орден на Британската империя за заслуги в областта на спортните предавания. През 2018 г. той е отличен и на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (Bafta) за "изключителен принос към спортното излъчване".