Треньорът на тима на ПСЖ до 19 години - Тиаго Мота, разкри революционните си идеи.

Роденият в Бразилия бивш италиански национал, направи силна кариера, като игра за отборите на Барселона, Интер и ПСЖ. Той спечели 28 трофея, включително и Шампионска лига на два пъти. В актива си има и 30 мача за Италия.

От лятото Мота се отдаде на треньорството, като разкри вижданията си пред "Gazzetta dello Sport".

Макар да бе безкомпромисен дефанзивен халф, възгледите му за играта са доста по-различни от тези, които показваше на терена.

Той ще иска от отборa са да започнe да играе в схема, която във фаза атака изглежда като 2-7-2.

"Перфектният отбор според мен трябва да играе абсолютно офанзивно. Бърз отбор, съставен от дребни играчи с отличен контрол над топката.

Всеки един от играчите трябва да има поне 3, понякога и 4 възможности за къс пас, когато владее топка.

Вратарят ще е въвлечен в изнасянето на топката и започването на атаките. В атакуващ план ще покрива пространството между защитата и халфовете, ще бъде нещо като седми халф.

Когато отборът загуби топката, ще очаквам от играчите невероятна преса, която да връща владението у нас в рамките на няколко секунди.

Не харесвам цифри, не искам да чувам фиксирани схеми.

Можеш да играеш атакуващо с 5-3-2 и дефанзивно с 4-3-3, така че не се заемам с точни цифри, може би схемата ми е най-близо до 2-7-2 в атакуващ план.

Атаката започва от вратаря, а защитата от нападателя. Понякога най-сложно във футбола е да правиш прости неща".

Схемата на Мота предизвика доста коментари във футболните среди, а повечето от тях бяха, че ако не промени поне леко възгледите си, скоро може да остане и без работа.

Снимка: Twitter