Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт откровено призна - и неговата страна има проблем с расисти на футболни мачове.

За нас това идва малко късничко, след като преди 2 години бяхме посочени като най-ярък пример за такава нетърпимост, по време на Европейската квалификация срещу англичаните в София, завършила с катастрофалното 0:6.

Тогава шепа фенове на стадион "Васил Левски" издаваха маймунски звуци и вдигаха ръка за нацистки поздрав, но английските медии посочиха България като "държава с мръсни расисти".

Саутгейт бе селекционер на отбора и тогава, като също бе крайно критичен.

Днес обаче, след като масово английски фенове обиждаха своите футболисти Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака, изпуснали дузпите на финала на Евро 2020 срещу Италия, Саутгейт очевидно е прозрял, че нещата са малко по-сложни.

И че расисти има навсякъде, не е въпрос на националност или география.

Преди мача срещу Унгария от световните квалификации тази вечер в Будапеща (21,45 ч по БНТ 3), английски репортер зададе въпрос по темата. Тази страна е сочена също като пример за прояви на нетолерантност в последните години - и на расистка, и на хомофобска основа, покрай значими футболни мачове.

"Преди да сочим другите с пръст и да обвиняваме, не е зле първо ние да погледнем себе си в огледалото - отвърна селекционерът на Англия. - Първо нашата къща да е подредена и тогава да коментираме другите. Знаем какво се случи около Евро 2020, особено с Маркъс, Букайо и Джейдън на финала...

Знаем и за проблемите с феновете, които нахлуха без билети. Нека първо решим нашите казуси, за да бъдем тези, които съдят останалите. Да, през годините сме изпитвали расистки обиди в различни страни, но това не е нещо, което не се случва и в Англия, включително във Висшата лига.

Не бих искал да започвам такава тема преди толкова сериозен двубой, какъвто ни предстои. Сигурен съм, че атмосферата в Будапеща ще е страхотна, защото гледах мачовете на унгарците тук по време на Евро 2020.

Аз идвам тук, за да покажа уважение към хората в тази страна, а не да ги обвинявам, че са расисти или нещо друго. Такова е моето отношение и се надявам на стадиона всичко да се случва на терена, а не около него."