Селекционерът на младежкия национален отбор на България до 21 години Александър Димитров беше попитан днес на пресконференция дали би се съгласил да стане треньор на първия отбор на страната предвид постоянните спекулации около бъдещето на Георги Дерменджиев.

Младежкият тим снощи завърши 1:1 с Полша, като евентуална победа им осигуряваше в голяма степен 2-ото място в групата и директно класиране на Еврофинали.

Представителният отбор на страната пък довечера ще се опита да спечели първа победа в Лигата на Нациите при домакинството на Уелс.

"Дали бих станал национален треньор? Може би, но много неща трябва да се променят, за да се стигне до там. Не мисля, че в навечерието на мача с Уелс е удачно да се говори по тази тема. Но всички сме временни. И аз, и Дерменджиев, и всеки един е временен. Дерменджиев е прав, когато казва, че в много посоки трябва да се променят нещата в националния отбор. Трябва да се промени облика. Познавам играчите, те имат характер, имат хъс. Имат спортна злоба и не на последно място имат и качества, каза той.

Малко по-рано беше му зададен въпрос дали трябва да се подмлади националния отбор с момчетата, които играха под неговото ръководство в кампанията до момента.

"Да се подмлади националния отбор на България в този момент ми се струва неудачно. И в момента на националният отбор средната му възраст е 24-25 години.

"Аз съм работил със 75% от тези момчета, които са минали през юношеските национални отбори. Те не са стари и за подменяне. Тези, които са при нас, те израснаха наистина много. Само си спомнете по какъв начин те се представяха в първите турнири в Испания и Украйна и по какъв начин играят сега. И това е благодарение на мачовете в младежкия национален отбор срещу Русия, Сърбия и Латвия. Това са мачове, които каляват, помагат им да израстват. Иначе е криворазбрана помощ да ги вкарваме насила едва ли не в А отбора, без да са си минали по пътя при другите отбори. Затова и върнах Работов- да бъде полезен при U19, те се подготвят за Елитен кръг. Аз съм бил в тази позиция и зная какво е да се готвиш за Елитен кръг".

След това той добави, че не знае защо Валентин Антов е пътувал до Финландия и след това се е присъединил към младежите. Но смята, че ако е бил с U21 от самото начало, можеше да даде още.

"Пишеше, че е имало неразбирателство. Не е вярно. И не, не сме имали конфликти и скандали с Дерменджиев.

Попитан кои от играчите са се развили най-много по време на тази кампания, той отговори: Тези които бяха повече време при нас. Защото имаше някакво лашкане през този период. Между 8 и 10 играчи минаха в първия отбор. Бих дал за пример Русия- победителят от групата. Те не качиха никой. Играха с един и същи състав, същите състезатели. Цялата стратегия беше да се класират. И го направиха като първи отбор.

"2-ият в класирането: Полша. След като загубиха от нас с 0:3, пет човека от този отбор отидоха в мъжете и 4 бяха титуляри срещу Италия преди няколко дни. А от тези, които са в младежка възраст, 9 човека играха на Евро 2019. Направиха рекорден вътрешен трансфер от 1,5 милиона евро за един полузащитник.

"За Сърбия мога да кажа, че и при тях се получи едно лашкане, но ни направиха услуга. Равностойна и трудна група беше цялата, завърши Александър Димитров.