Селекционерът на националния отбор по футбол на САЩ Грег Берхалтер ще бъде разследван за случка, която датира отпреди над 30 години. 49-годишният треньор излезе с позиция, в която обявява, че по време на Мондиал 2022 в Катар с него се е свързал човек, заплашвайки, че ще му стъжни живота. Става въпрос за случка с Берхалтер и жена му Росалинд, разиграла се през 1991 година, когато двамата все още са били тийнейджъри.

Съпругата му също се е подписала под официалното изявление. Става въпрос за момент от младите им години, когато двамата са пиели в бар и се е стигнало до напрежение помежду им, а бъдещият национаен треньор е ритнал жена си в краката.

"Излизахме от около 4 месеца, когато помежду ни се случи инцидент, който след това се оказа ключов за изграждането на връзката ни. Една вечер, докато бяхме в местен бар и пиехме, с Росалинд имахме разпален спор, който продължи с това, че аз я ритнах в краката", гласи съобщението на семейството.

Напълно логично, бъдещата му съпруга не е искала да чува повече за него, но седем месеца по-късно те са се събрали и са продължили напред. В новогодишната нощ пък са отпразнували 25 години от сватбата си.

"Футболната федерация на САЩ осъжда насилието във всичките му форми и гледа изключително сериозно на подобни обвинения", не закъсня и официалната позиция на федерацията, в която се добавя, че е започнало официално разследване от специално наета за целта компания.

Договорът на Берхалтер изтече през декември, като става ясно, че той е съдействал в разследването. Все още не се знае дали той ще продължи на поста или ще бъде заменен от друг. През януари на американците, които са един от домакините на Мондиал 2026, предстои тренировъчен лагер, както и контроли със Сърбия и Колумбия.

На първенството в Катар те стигнаха до осминафиналите.