Юношеските национални отбори на България до 19 и до 17 години ще имат нови селекционери, съобщи БФС чрез официалния си сайт.

Отборът ни до 19 години ще бъде воден от Йордан Петков, който заменя на поста Ангел Стойков.

Стойков водеше тази възраст в продължение на седем години и успя да участва на Европейското първенство през 2017-а в Грузия.

За Петков този пост няма да е нещо ново, защото той бе начело на юношите до 17, с които игра на Европейското първенство в Израел преди година, а сега просто ще продължи да води почти същия състав, но вече в по-горната възрастова група.

Практика, която се прилага в много европейски страни, за да може определена възраст да върви с един и същи селекционер в юношеските години.

За юношите ни до 19 предстоят контроли срещу Гърция през септември, а през ноември идва ред на първия кръг от европейските квалификации, където в групата ни са Сърбия, Швейцария и Андора.

Наследник на Петков в националния тим до 17 години пък става Тодор Симов, който за последно работеше на "Герена" като помощник на Станимир Стоилов.

Целия треньорски опит на Симов е преминал в Левски, където освен в школата на клуба, той беше помощник на няколко различни треньора, а в определени мачове временно дори изпълняваше фунцкията на старши-треньор.

Неговият тим до 17 години ще има три контроли на в Германия през септември, а през октомври ще играе в евроепейските квалификации с тимовете на Унгария, Босна и Андора.