Третата част от доклада на вече бившия национален селекционер Георги Дерменджиев бе публикувана от "24 часа".

В първите две части Дерменджиев анализира първоначално поставените си цели и до каква степен те са постигнати.

Той също така отдели внимание на всеки от изиграните мачове през тази есен, като за най-важния от тях - този срещу Унгария, посочи травмите и съдията като основна причина за провала.

В третата част на своя анализ той определя резултатите като незадоволителни. Нещо, което е ясно и на невръстните футболни фенове у нас.

Но Дерменджиев изтъква 7 основни причини за тези слаби резултати, а сред тях са травмите, коронавируса, нарушената програма и липсата на качество у състезателите.

Ето и извадки от третата част на неговия доклад:

"Резултатите на националния тим със сигурност са незадоволителни, но за това съществуат огромен брой комплексни и очевидни фактори.

1. Психологическото напрежение и слабо състояние на отбора в началото на периода.

2. Множество контузии на основни състезатели.

3. Огромен брой заболели и невъзстановени от функционална и игрова гледна точка футболисти вследствие на коронавируса.

4. Нарушена програма вследствие на отлагането на Европейското първенство.

5. Нарушен игрови и тренировъчен ритъм.

6. Трудна интеграция на младите таланти предвид ангажиментите им към младежкия национален отбор.

7. Липса на индивидуално качество у състезателите, което може да бъде компенсирано единствено със силен колектив.

Реална оценка за възможностите на тима е невъзможна поради причинените от епидемичната обстановка и отсъствието на огромен брой играчи проблеми.

Единственият мач в периода, в който селектираният тим се доближаваше до желанията и идеите на треньора е този срещу Чехия (1:0).

Изводи и оценки:

Трябва да бъдем критични и взискателни към играчите, но трябва и правилно да оценяваме тяхната класа в сравнение с тази на противника.

Свидетели сме на резултатите от международните мачове на клубно ниво, където Лудогорец и ЦСКА губят в групите на Лига Европа, а Славия и Локомотив отпаднаха в квалификациите.

България не разполага с нито един играч, който играе във водещо първенство на Европа.

Играчите, които имат потенциални възможности за израстване и налагане в националния отбора са: Даниел Наумов, Иван Турицов, Виктор Попов, Валентин Антов, Петко Христов, Андреа Христов, Доминик Янков, Филип Кръстев, Илиан Илиев, Мартин Минчев, Лъчезар Котев, Калоян Кръстев, Светослав Ковачев".

Като стратегия за бъдещето Дерменджиев посочва неща като централизирана система за състоянието на младите играчи и тяхното развитие.

Той изтъква неща като хранителен режим и функционални тестове, които са неделеми част от европейския футбол дори и на ниско ниво.

Бившият селекционер смята, че даването на шанс на все повече млади играчи в родното първенство е един от начините за вдигането на нивото на родния футбол.