Съдийски отсъждания с голяма важност, общо три отсъдени дузпи и много драма съпътстваха двата двубоя във втората четворка на първенството ни днес, като те са с пряко отношение по пътя към европейска квота. Седмият в класирането - тоест, отборът, който спечели това каре, ще е на бараж срещу третия в първата шестица.

Берое изпусна Арда в ранния двубой в Стара Загора - 2:2, след като домакините водеха с 2:0 и изглеждаха сигурни победители. Давиде Мариани откри, а Серкан Юсеин удвои и четири минути след старта на второто полувреме гостите изостанаха с две попадения.

Но Иван Коконов върва едното бързо, а после дойде и вторият жълт картон на Светослав Ковачев, показан за симулация. Играчите от Кърджали оспорваха, но реферът Васимир Маруан Ел-Хатиб бе непреклонен и отстрани нападателя.

Пак съдията се превърна в главен герой в последните секунди, отсъждайки дузпа за игра с ръка на Бен Юсеф, който бе с гръб към топката и нямаше никакво намерение да спира кълбото по непозволен начин. Но го направи, ръката му бе отделена от тялото и имаше някакви основания за отсъждането. Тонислав Йорданов донесе точката за гостите.

В късния двубой в Бистрица ЦСКА 1948 удържа 1:0 над Локомотив (Пд) и завърза много битката за седмото място. Ивайло Чочев вкара единствения гол с глава след корнер преди почивката, а след нея съдията Валентин Железов даде две дузпи за гостите, но те пропуснаха и двете!

Отсъжданията бяха безспорни - нарушенията бяха факт, но остана мистерия защо бе отменено попадението при добавката на първото изпълнение. Вратарят Даниел Наумов отби удара от 11 метра на Парвиз Умабраев, но топката попадна в Райън Бидунга и той вкара. Странно, Железов отмени попадението и даде засада.

Повторенията показаха, че Бидунга е на ръба да влезе в наказателното поле преди изпълнението, но по-скоро не го прави. А и дори да е така - а това е основанието за отсъжданенето, същото стори поне един играч на домакините, и то доста по-явно. Правилното решение бе повтаряне на дузпата или признаване на гола, но... Железов бе железен в мнението си.

Той даде и втора дузпа, която пък изпусна Бирсент Карагерен. Отново спаси Наумов, който е герой за своите днес.

Резултатите от двата мача нарисуваха следвата картина в четворката от 7-мо до десето място.

Берое има 37 точки, Локо и ЦСКА 1948 са по 36, а Арда има 31. Остават още три кръга между тях, като на 7 май са мачовете Арда - Локо (Пд) и 1948 - Берое.