В края на изминалия футболен сезон и началото на лудостта, наречена трансферен прозорец, специализираният сайт Transfermarkt изчисли актуалната цена на играчите и отборите в европейския футбол.

Тя е към момента на завършека на сезон 2018-2019 г., като се приема като "пазарна стойност" - тоест, толкова биха стрували тези футболисти, ако бъдат трансферирани днес.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НАЙ-СКЪПИТЕ СЪСТАВИ В СВЕТОВНИЯ ФУТБОЛ КЪМ МОМЕНТА НА КРАЯ НА СЕЗОН 2018-2019 Г.>>>

Това всъщност вече се случи с някои от тях, като те още са причислявани към досегашните си клубове в тази класация. Например - Еден Азар е още част от Челси, но е оценен според парите, които Реал плати на лондонския клуб за него. Същата е ситуацията с Френки де Йонг от Аякс, който вече е част от Барселона (тоест, ще бъда такава от новия сезон).

Любопитно, в топ 20 на списъка с най-скъпите футболни състави в света, има 7 английски отбора. Четири от тях са в топ 10, като най-драстично е пропадането в списъка на Манчестър Юнайтед, който бе четвърти преди година по това време в аналогичната класация. Сега е девети.

Това говори за ясната тенденция пазарната цена на играчите на "червените дяволи" да пада драстично, което е обяснимо с посредствения сезон на отбора.

И още нещо любопитно - три клуба могат да се похвалят с пазарна стойност над 1 млрд. евро на футболния си актив - играчите от първия отбор. Вижте кои са.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НАЙ-СКЪПИТЕ СЪСТАВИ В СВЕТОВНИЯ ФУТБОЛ КЪМ МОМЕНТА НА КРАЯ НА СЕЗОН 2018-2019 Г.>>>