Днешният ден може да е решителен в битката за спасение в Първа лига.

Предстои да се изиграят три срещи, след които доста неща в тази група на дъното на класирането могат да бъдат изяснени.

В нея има шест отбора, като към момента класирането изглежда по следния начин: Ботев (Враца) е с 32 точки, Берое има 31, Пирин е с 30, Хебър с 26, Септември с 25, а последен е Спартак (Варна) с 22.

От елита ни директно ще изпаднат последните два тима в класирането, докато 14-ият или по-точно четвъртият в тази групичка, ще трябва да играе бараж за място в елита срещу представител на Втора лига.

Към момента в зоната на изпадащите са отборите на Септември и Спартак (Варна), като двата тима се срещат в директна битка от 19 часа.

По същото време Ботев приема Хебър във Враца, а в Стара Загора ще се изиграе мачът между Берое и Пирин.

Ситуацията е такава, че с два оставащи кръга до края, единствената опция пред Спартак тази вечер е победата. Все друг резултат ще означава сбогуване с елитния футбол от страна на "соколите", само година след дългоочакваното им завръщане след 13 години из долните дивизии.

Разбира се, за този мач между Спартак и Септември е изключително важно какво ще се случва по същото време между вече спасилият се и доиграващ сезона тим на Ботев (Враца), който посреща Хебър.

Победа на гостите от Хебър в този мач и победа на Спартак по същото време ще означава, че Септември и "соколите" изпадат.

За Спартак единствената надежда за спасение е Хебър да не вземе мача си, докато Септември би запазил теоритични шансове дори и при реми заради по-добрия си показател срещу пазарджиклии в директните мачове.

Общо взето това са двата мача, които още днес могат да ни дадат отговор на това кой изпада от Първа лига.

По същото време почти сигурният в своето оставане тим на Берое посреща Пирин, като двата тима със сигурност ще хвърлят поглед към случващото се по другите терени.

Истината е, че точка стига на Берое да осигури елитния си статут, докато за Пирин отново ще бъде важно какво прави Хебър по същото време.

"Орлетата" се нуждаят от точка, за да избегнат директното изпадане, а провал на Хебър във Враца и неуспех на Септември ще означава, че Пирин се спасява, независимо дали вземе точка в Стара Загора или не.

Ако пък Хебър победи, то Пирин със сигурност ще трябва да печели точки.

Има я и опцията, при коят победа на Хебър и загуба на Берое ще означава, че след няколко дни двата тима ще решават кой отива на бараж в директен двубой помежду си.

Общо взето сценариите са доста и битката за оцеляваване може би ще се решава в последния кръг, но пък и още днес всичко може да стане ясно, а отговорът ще получим от 19 часа.