Обвиненията в корупция за ФИФА не са от вчера или днес, но наградата за Лионел Меси вдигна вълна от съмнения в "преброяването на бюлетините".

Скандалът се разраства, след като двама човека от футбола и федерацията на Египет обвиниха във фалшификация футболната централа.

Меси спечели наградата в конкуренцията на Върджил Ван Дайк и Кристиано Роналдо, но холандецът остава основен фаворит за спечелването на "Златната топка".

Вотът за Меси се различава с този на УЕФА за най-добър играч през годината, където №1 бе защитникът на Ливърпул

Традиционно след вота ФИФА показа публично списъците с футболните лица, които са гласували в анкетата, но имаше случаи на разминаване.

Първият от тях е с капитана на Никарагуа Хуан Барера, който твърди, че изобщо не е гласувал в такава анкета. Неговото име също е в списъка, а вотът срещу него е за Меси като №1.

От това се оплака и селекционерът на Судан Здравко Логурасич. Наставникът е категоричен, че посочените имена в неговата анкетна карта са различни спрямо тези, за които е гласувал.

Съмнения идват и от египетската футболна федерация, от където се оплакаха, че техният вот изобщо го няма в списъка, макар че такъв е даден. Става дума за гласовете на националния селекционер Шауки Гариб и капитана Ахмед Еломанахи, които логично са посочили Мохамед Салах за №1.

От Футболната федерация на Египет реагираха след реакция на Салах, който написа, че "колкото и да се опитват да отнемат любовта му към Египет, няма да успеят" по повод анкетата. Те обясниха, че Гариб и Елмохамади са изпратили своите анкетни карти и Салах е бил на първо място в тях. А египетският журналист, който е трябвало да гласува, е поставил сънародника си на трето място след Садио Мане и Кристиано Роналдо. Неговият вот обаче също не е отчетен.

Така до момента общо три страни обвиняват ФИФА във фалшифициране на вота, в който гласуват националните селекционери, капитаните и по един журналист от държавите членки на централата.