Испанската полиция арестува трима играчи от резервния отбор на Реал Мадрид за разпространение на сексуално видео с непълнолетно лице.

Арестите засилват разговорите по темата със сексизма и мъжкото поведение в испанския футбол.

Играчите, които са пълнолетни, бяха освободени след съдебно решение и след изземване на данните от мобилните им телефони, се казва в изявление на полицията в четвъртък.

Случаят произтича от жалба, подадена от майка на 16-годишно момиче от Канарските острови относно предполагаем запис на сексуални отношения, се казва полицията.

Записът е направен през юни без съгласието на момичето и че тя е разбрала за него наскоро.

Арестите идват на фона на обвиненията в сексуално насилие срещу бившия шеф на футболната федерация Луис Рубиалес, който целуна носителя на Световната купа на Испания Джени Ермосо по устните миналия месец.

Рубиалес подаде оставка в неделя, след като седмици наред отхвърляше призивите му да се оттегли. Той трябва да се яви пред съдия в петък.

Тримата играчи на Реал са били задържани в спортния комплекс на клуба, а четвърти играч се разследва. Един от арестуваните е резервен играч, а двама играят за третия отбор.

Реал Мадрид излезе с изявление, в което се казва само, че общо четирима играчи на младежкия отбор са били разпитани от полицията "във връзка с жалба за предполагаемо пускане на лично видео чрез системата за съобщения WhatsApp".

Според вестник El Confidencial основният обект на разследването е играч от третия отбор, за който се твърди, че е записал сексуалната си връзка с 16-годишната.

И тримата са заподозрени в извършване на престъпление, известно в испанското наказателно право като "разкриване на тайни от сексуално естество", каза говорител на полицията.