Три от бразилските звезди на Левски са получили български паспорти, съобщи "Dsport.bg".

Това са Уелтън, Цунами и Роналдо, които от днес са с двойно гражданство и притежават български паспорти, освен родните си бразилски.

От няколко седмици се очакваше това да се случи с Уелтън и Цунами, но изненадата е, че и Роналдо е получил нужното одобрение.

Казусът с бразилците представляваше сериозен проблем за Левски, защото в състава на "сините" играчите от Бразилия са петима, а като прибавим и панамеца Хосе Кордоба към тях, то това надвишава позволената бройка за играчи извън ЕС.

Правилата на Първа лига гласят, че в групата за мач не може да има повече от петима играчи извън ЕС, заради което Николай Костов бе принуден да оставя винаги един от шестимата извън групата.

Сега този проблем отпадна, а получаването на три български паспорта, се отварят и още две свободни квоти за играчи от страни извън Европейския съюз.

Паспортите на Уелтън, Цунами и Роналдо не са прецедент в родния футбол. Подобни случаи имаше още в най-силния период на Литекс, когато няколко сръбски футболисти получиха родни паспорти, а най-често до пободен ход прибягваше Лудогорец със своите бразилски играчи.

ЦСКА също преди време извади паспорт за Жеферсон, а се очкава в скоро време "червените" да уредят българско гражданство на колумбиеца Данило Асприля.