Извънреден конгрес на БФС през декември изглежда няма да има, след като към момента мерките в епидемичната ситуация не позволяват събирането на големи групи хора в закрити пространства.

Това вече е обсъдено сред ръководителите на футбола ни, като планираният за 11 декември форум е "на трупчета". Към момента по-скоро изглежда, че сбирката е пред провал. На нея трябва да бъде разгледана и гласувана оставката на Борислав Михайлов като шеф на футбола ни, подадена преди повече от година.

Това може да означава, че президентът ще остане на поста си дори до края на мандата, който е в началото на 2022-ра. И да навърти 17 години начело на футбола ни. Това би било по някакъв начин куриозно, особено при състоянието на играта у нас, но... погледнато от височината на логиката, просто изглежда най-вероятният сценарий.

Ако няма конгрес в края на тази година, организирането на такъв ще стане още по-безсмислено преди редовния такъв, който е през февруари 2022 г. поне по две причини.

Уточняваме, че по сбирката през декември вече се работи от седмици, като е договорено наемането на Зала 1 на НДК, която има капацитет да побере големия брой делегати на конгреса. Само до момента регистрираните редовни клубове са над 450, а вероятно ще бъдат поне 500 до евентуалното събитие.

С по един представител от тях, ръководители, футболни хора, журналисти... Така говорим за поне 800 присъстващи.

Няма как в настоящата ситуация да се проведе такова събитие и според настоящите действащи епидемични мерки в страната.

Но дори да има разрешение от здравните власти, футболният конгрес в този момент изглежда без особен смисъл и твърде скъп лукс.

Организацията на форума струва над 250 хиляди лева заради сериозния наем на помещението, поемането на разходи на делегати от страната за нощувки, карантинни мерки, евентуално задължително тестване преди сбирката на пристигащите, бюлетини, охрана и т.н. И това е само едната страна на нещата.

Другата е чисто юридическа "клопка" в устава на БФС, която прави извънредния конгрес в голяма степен ненужен. Оказва се, че дори при приемането на оставката на Михайлов, подадена преди повече от година, и подлагането на гласуване на евентуални нови кандидатури за поста, изборът е "миниран".

Новият президент на футбола ще има мандат само до края на редовния - тоест, до февруари 2022 г. Такива са правилата за извънредните конгреси.

В такъв случай, не е ясно какъв е смисълът някой да бъде избиран на поста само за 12-13 месеца, след което отново да се организира вече редовен конгрес. Който отново няма да струва никак евтино и ще глътне пак няколкостотин хиляди лева.

Освен това, още едно обстоятелство прави избора меко казано ненавременен и безсмислен. Дори да има избран нов човек, той ще е принуден да управлява с 9 от досегашните 14 членове на върховния орган - Изпълкома. Те просто не са подавали оставка и тяхната смяна дори не е на дневен ред. Както и не може да бъде подложена на гласуване.

Заедно с Михайлов, оттегляне писмено са декларирали само Атанас Фурнаджиев, Валентин Михов, Спас Русев, Камен Костадинов и Петър Величков. Техните оставки ще се гласуват отделно от тази на Михайлов, ако има конгрес през декември. И те ще напуснат ръководството, ако делегатите дадат вота си за това.

Останалите девет членове на Изпълкома не са депозирали оставка и реално не могат да бъдат пипани до февруари 2022-ра! В устава на БФС пише, че тяхна смяна, освен в случай на доброволно оттегляне, може да стане само при смърт или крайна невъзможност да изпълняват функциите си.

Те са напълно независими от президента като договори с футболния съюз и остават в неговото ръководство, освен ако сами не решат обратното. А такива индикации и на последното заседание на Изпълкома миналата седмица изобщо не е имало...

Съвсем резонен е въпросът и кой кандидат за президент ще се съгласи да поеме поста за 12-13 месеца, пък и със стария Изпълком, с който да работи? Какъв е смисълът от това да управляваш организация, ако трябва да го правиш с хората, които реално искаш да замениш?

И защо да се харчат сега 250-300 хиляди лева за това да се гласуват оставките на Михайлов и още петима от ръководителите, да се сложи "президент от ден до пладне", а след година да се дадат още поне толкова пари за нови, вече редовни избори?

Особено при сегашната ситуация в страната, това изглежда направо кощунствено и оскърбително като разточителство спрямо други сфери, в които битката е за оцеляване - физическо или икономическо.

А пропадането на конгрес през декември, което е все по-вероятно, прави организирането на такъв догодина още по-безсмислено. Той няма как да е преди март, когато са парламентарните избори. А след това .. до редовния конгрес ще остават... още по-малко месеци.

Пълен нонсенс и излишно харчене на пари.