"Мисля, че заслужава да обсъдим предложението на Алексис Ципрас през 2030 г. Сърбия, Гърция, Румъния и България да кандидатстват за общо домакинство на Световното първенство по футбол".

Това обяви премиерът Бойко Борисов след днешната четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Световното първенство не е идвало никога на Балканите, а от европейските страни домакини през годините са били Франция, Италия и Германия (по 2 пъти), Швейцария, Русия, Испания и Швеция. Следващият Мондиал ще е в Катар (2022 г.), а за първенството през 2026-а спечели кандидатурата на САЩ, Канада и Мексико (обща).

Вече се е случвало повече от една държава да приеме най-голямото събитие във футбола - през 2002-ра Световното първенство бе в Южна Корея и Япония.

За да участваме в Балканска кандидатура, ще ни трябват поне 2 стадиона на нивото на високите изисквания на ФИФА - с капацитет над 35-40 хиляди места и модерна инфраструктура и функционалност. В момента у нас няма нито един такъв. В четирите страни общо, такива арени има само в Румъния и Гърция.