ЦСКА ще има най-модерния стадион в България и той ще е готов за експлоатация в началото на 2025-а година.

Това стана ясно от представянето на проекта в партньорство с една от най-големите фирми за спортен мениджмънт в света - "Спортфайв".

Представителите на немската компания обявиха стъпка по стъпка плановете си за изграждането на новия стадион, който ще бъде на мястото на сегашния "Българска армия".

Капацитетът на съоръжението ще е по-малък от настоящия - само 15 000 места, като със зоната за правостоящи може да нарасне до 18 000.

Идеята на компанията, която ще организира изграждането на комплекса и менажирането му в следващите 30 години, е нтам да играят част от мачовете си и футболните национали.

Стадионът ще е от четвърта категория на УЕФА (от 5 възможни) и ще струва между 80 и 90 милиона лева. Парите са осигурени лично от собственика Гриша Ганчев, а проектът ще бъде копие на този на Ференцварош в Будапеща.

Плановете са всички разрешителни да бъдат извадени до края на календарната година, а сегашният стадион да бъде разрушен изцяло на 1 април 2023-а.

"Стадионът е не само за футбол, но и за други неща - като концерти, конференции. За мачовете на ЦСКА стадионът се използва 30 дни в годината, въпросът е какво ще се прави в останалото време, за да носи приходи. Искам да подчертая, че ще се вместим в съществуващите граници, каквито са изискванията на общината и държавата.

Нещо повече - не само че паркът няма да пострада, а дори ще се разшири с около 10 000 квадратни метра, защото самият стадион ще е много прибран и трибуните ще са скосени. Няма да има писта, феновете ще са максимално близо до терена. Изцяло покрити с козирка ще се всички места, ще има подземен паркинг", казаха представителите на компанията, които ще се ангажират с построяването на нов "Българска армия".

Представителят на немската компания разказва за проекта.

БТА

Адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов пък хвърли яснота върху документалното и финансово обезпечаване на проекта. Той на няколко пъти подчерта, че по никакъв начин клубът няма да бъде обременен финансово по време на строежа. Също така бе уточнено, че необходимите финанси - минимум 80 милиона лева, са осигурени като гаранция, за да бъде обезпечено строителството през цялото време.

"ЦСКА и изграждането на стадиона са два паралелни проекта и чисто финансово няма да имат нищо общо. Клубът няма да пострада, а интересите му са гарантирани със съответните договори със спортното минисерство и фирмата, която ще управлява проекта. Юридически е подсигурено всичко така, че ако в някакъв момент Гриша Ганчев се оттегли от ЦСКА, това да не засегне строежа на стадиона", обясни Трендафилов.

Снимка: Bulphoto

Докато трае реконструкцията, ЦСКА ще домакинства на Националния стадион "Васил Левски". В близките седмици трябва да бъде представен конкретният технически проект за съоръжението, с който ще се кандидатства за разрешителни в общината и строителния надзор.

От ЦСКА увериха, че новият стадион отговаря на всички предварителни изисквания и не очакват да има документални проблеми.