ЦСКА показа проекта си за нов 16-хиляден стадион, който трябва да бъде построен до лятото на 2025-а.

По информация на Dir.bg, първата копка по реконструкцията на настоящото съоръжение "Българска армия" ще е в края на есента, вероятно в последните дни на ноември или първите на декември. Работата по "изнасяне" на чашата на сегашния стадион ще бъде завършена в рамките на няколко месеца, а за общо 18, до лятото на 2025-а, новият стадион по план трябва да е готов.

Бюджетът на целия проект, като първите разходи вече са направени, се планира да е между 80 и 90 милиона лева.

На пресконференция на изпълнителния директор на клуба Филип Филипов, както и Даниел Димов, изпълнителен директор на дружеството "Спортни имоти Българска армия", и Цветан Петров, управител на IPA - архитектурна компания за инфраструктура и инженеринг, бяха дадени отговори на най-важните въпроси около проекта.

ВИЖТЕ СНИМКИ И ГРАФИКИ ОТ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА>>>

Снимка: www.cska.bg

Инфраструктурно, тази реконструкция "ще върне" на парка около 20 декара - те сега са в чашата на стадиона. От фирмата-проектант обявиха, че в момента доста от връзките и алеите са прекъснати около стадиона. 

Това ще се подобри с новата арена, както и ще се нормализира движението около нея. Предвидено е премахване на тренировъчните игрища пред А сектор в настоящия вид на стадиона, а на тяхно място ще се появят 400 нови дървета, които да "вплетат" съоръжението към парковата околност.

Новият дом на ЦСКА ще е със супермодерен сектор "А" на четири нива, като най-луксозните места са в четвъртото, най-високо разположено.

На тази централна трибуна са предвидени места за храни и напитки за феновете, феншоп, клубен музей, медицински пункт, съблекални, съдийски стаи, фитнес, помещения за загряване на двата отбора и дори съблекалня за децата, които подават топките на мачовете. Там ще са и 17-те ВИП-бокса, които са индивидуално проектирани, лаундж зони, пресцентър и зала, която може да се използва за събития и извън футболните двубои.

Снимка: Bulphoto

Капацитетът от 16 хиляди е достатъчен, според ръководството на ЦСКА. Най-голям ще е сектор "Г" на ултрасите - близо за пет хиляди души. В сектор "Б" ще има отделено пространство с малко над 1000 места за гостуващите агитки.

Трибуните са изградени според изискванията C-value на УЕФА - категоризация на добрата видимост от всяко място на стадиона. Постигнато е 9.1, като се смята, че всичко над 9.0 е отлично според категоризацията.

Отборите от детско-юношеската школа, които сега използват игрищата в настоящия стадион, се местят отчасти на базата в Панарево (по-големите възрасти) и на други игрища из София. Първият отбор ще играе на "Васил Левски" във времето, докато не е готова новата арена.

Бюджетът вече е осигурен от собствениците на клуба, потвърди директорът Филипов.

И добави: "Днес е голям ден за ЦСКА".

ВИЖТЕ СНИМКИ И ГРАФИКИ ОТ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА>>>

Снимка: www.cska.bg

Снимка: cska.bg