Саша Илич официално бе представен като треньор на ЦСКА и за първи път застана пред медиите в тази своя функция.

Сърбинът, който е една от футболните легенди на родината си и рекодьор по мачове за местния гранд Партизан, бе обявен като новия "червен" треньор преди повече от седмица, а от понеделник вече води предсезонната подготовка на тима.

Илич сподели, че единственото му условие преди да започне преговори с ръководстовто е било, да получи гаранция, че ЦСКА ще се бори за трофеи.

Относно селекцията сърбинът обясни, че не държи голяма група с много играчи, а само такива, които могат да направят разликата. Освен това Илич сподели, че обожава младите футболисти и няма проблем да работи и разчита на тях.

Може би един от най-любопитените моменти от пресконференцията бе в самото начало, когато Саша Илич сподели, че от ръководството са го потърсили още през месец февруари.

Интересен детайл, защото Стойчо Младенов подаде оставка едва през месец април, което навежда на мисълта, че вероятно смяната му е била подготвяна и преди това.

Снимка: Bulphoto

"Първите контакти бяха направени в края на февруари. Тогава още бях треньор на Чукарички. За мен беше изключителна чест, че хора от голям отбор се интересуват от мен.

Дълго време бях футболист и тогава нищо не съм обещавал. Днес обаче мога да обещая като за начало, че ще работим много и ще се посветим на това, което правим.

За условия се говори чак накрая. Това, което исках, е да се боря за по-предни места и трофеи. Това бяха моите условия, за да започна преговори с ЦСКА. Искам да започнем крачка по крачка. В ЦСКА има достатъчно добра основа, това е отбор, който се бори за всички трофеи.

Трябва да подсилим отбора във всички линии, ако искаме да постигнем по-добри резултати от предишните години. Трябват ми играчи, които са способни да правят разликата. Няма да почна да търся оправдания.

Другото мое желание е да намерим футболист в средата на терена. Избираме внимателно футболистите. Не съм човек, който прави голяма селекция с много футболисти. Ако ще привличаме футболисти, те ще трябва да вдигнат нивото.

Много обичам да работя с млади футболисти. С тези футболисти трябва да се работи постепенно. Видях, че са пълни с желание и са мотивирани. Ако някой от тях покаже, че мога да му гласувам доверие, не ме е страх да го пусна да играе. 

Не е приятно напрежението между феновете и ръководството. Играл съм в големи отбори и знам, че е много трудно да се постигнат резултати, ако я няма връзката между фенове, отбор и ръководство. Ще опитам с начина на игра и резултатите да върнем феновете на стадиона. За мен няма значение дали е българин, или е чужденец. Не се страхувам да налагам млади футболисти. Така правех и в предишния си отбор.

Знам, че през последните 10 години Лудогорец е шампион на България. Също можем да мечтаем и да се опитаме да нарушим тяхната хегемония. ЦСКА винаги се бори за титлата и Купата.

Знам, че често се сменят треньор в ЦСКА. Надявам се, че аз няма да бъде от тези, които си тръгват бързо. Знам, че всичко зависи от мен. Гледах финала за Купата на България. Предпочитам всичко, което видях в този мач, да го оставя за себе си. Имам уважение към предходния треньор. Има неща, които забелязахме с моя щаб и ги обсъдихме.

По време на моята кариера съм имал доста добри треньори. Всеки ден можем да научим нещо ново. Каквато е селекцията, така ще играе и отборът. ЦСКА трябва да играе офанзивно и да печели. Нека не говорим за стил на музиката. Обичам да прекарвам време с моите приятели, но в момента сме се събрали, за да направим ЦСКА много по-добър отбор", сподели Илич.

Снимка: Bulphoto