ЦСКА е на път да продаде основния си нападател Али Соу в египетския гранд Ал Ахли за колосалната сума от 4 милиона евро, съобщава сайтът Elwatan Sport - един от най-големите в страната.

Двата клуба са се разбрали и играчът ще подпише договор за 4 години и половината, като се чака Бордът на директорите в Ал Ахли да одобри сделката.

Шефът в египетския гранд Амир Тауфик е пътувал до София, за да финализира преговорите. Тази информация беше съобщена от известния бивш вратар Ахмед Шобеир, който пази на световното през 1990 година, а сега е журналист.

Преговорите за Соу са продължили до 4 ч сутринта в България, информират от Кайро. Остава само да бъдат подписани документите, както и самият играч да договори личните си условия, след което да мине медицински прегледи.

Самият футболист призна, че трансферът е близо пред друг сайт в Египет - masawy.com.

Първоначалната оферта на клуба от Кайро е била 2,5 млн. евро, но ЦСКА е пожелал много по-висока сума. Тя се е качила допълнително заради високия интерес към Соу, който завърши полусезона с девет попадения, а годината - с общо 21.

Споразумение за 4 милиона ще направи гамбиеца един от най-скъпите изходящи трансфери в българския футбол в последните години.

Припомняме, че в последните години Хосе Паломино премина от Лудогорец в Аталанта за 4,6 милиона, а Джонатан Кафу напусна разградчани в посока бордо за рекордната сума от 7,5 милиона. ЦСКА през миналата година се раздели с Кирил Десподов, който премина в Каляри за около 4 млн.

През лятото на 2018-а клубът от "Българска армия" също осъществи голяма изходяща сделка, като продаде бразилеца Каранга за 3,4 милиона евро на китайския Хенан. След още половин година и Мауридес тръгна към същата страна за Ятай срещу 2,9 милиона евро.

Така за 18 месеца ЦСКА е трансферирал и четиримата си основни нападатели за обща сума от 12,8 милиона евро, ако се осъществи сделката за Соу.

ЦСКА излезе с официално изявление към феновете си след появилите се информации, за да уточни, че не иска да продаде играча на всяка цена, но призна, че оферти към него не липсватщ

"Истината е, че при нас досега са постъпили три много силни оферти за негов трансфер. Интересът от страна на чуждестранни клубове е логичен и очакван, но пред ръководството на ЦСКА не стои на дневен ред раздяла с футболиста на всяка цена. Али Соу е основен и много важен състезател за нашия отбор и ние разчитаме на него, за да постигнем целите си този сезон", пише в клубния сайт.

 

Ал Ахли е клуб №1 на Африка и втори в света след Реал Мадрид по спечелени трофеи.

Грандът от Кайро има 41 титли на Египет, 36 купи на страната, 11 Суперкупи, както и 8 успеха в африканската Шампионска лига.

Печелил е 4 пъти Купата на купите на континента, Афро-азиатската купа, Арабската клубна купа и Арабската суперкупа (2 пъти), като има голям шлем с всеки възможен трофей на Африка.