Общо 24 състезателки, които са били част от националния отбор на Венцуела по времето, в което селекционер е бил Кенет Серемета, го обвиниха в сексуален тормоз.

55-годишният панамец бе начело на венецуелската селекция в продължение на цели девет години, но бе уволнен през 2017 година.

Отвореното обръщение, под което подписите си са сложили буквално цял един отбор футболистки, бе публикувано от звездата на Атлетико (Мадрид) и венецуелския тим - Дейна Кастеянос.

Двадесет и четирите състезателки заявяват, че са "решили да нарушат мълчанието си, за да бъдат избегнати бъдещи ситуации на насилие и тормоз, без значенеи дали става дума за физически, психологически или сексуални такива".

Една от националките, подписала се под писмото заявява, че е била тормозена от въпросния треньор още откакто е била на 14-годишна възраст, но не става ясно коя точно е тя.

Венецуелските националки обясняват, че селекционерът им постоянно е питал за това дали харесват мъже или жени, като по време на тренировки е имало случаи на "физически и психически тормоз".

Други форми на тормоз са били "чести телефонни повиквания с покани за масаж и неприлични подаръци".

Серемета, който бе треньор на 17-годишните националки на Венецуела и ги изведе до четвърто място на световното през 2014 година, а в последствие водеше и селекцията до 20 години, бе уволнен именно заради оплаквания от страна на част от състезателките си.

Обвиненията във Венецуела идват само няколко дни, след като в женското първенство на САЩ се разрази подобен секс скандал.