Тунизийският рефер, който призна легендарния гол с ръка на Диего Марадона, е "горд", че е помогнал на легендата да вкара "гола на века".

Аржентинският гений, която почина в сряда на 60-годишна възраст, отбеляза нередовно попадение на Световното първенство по футбол през 1986-а и донесе победата на своята родина над Англия, за да получи прозвището "божията ръка". В същия мач се отчете и с рейд през цялата защита на Англия за второ попадение.

Реферът Али Бин Насер, който вече е на 76 години, даде интересно интервю, в което говори за онзи момент и как Марадона му е подарил фланелка с автограф при срещата им през 2015 година.

"Марадона тръгна от халфовата линия и го следих изкъсо. Когато реферираш играч като него, не можеш да откъснеш погледа си. Опитаха се да го спрат на три пъти, но желанието му за победа го буташе напред. Всеки път давах авантаж преди той да влезе в наказателното поле.

Гледах ситуацията извън него и се чудих как играч преминава през трима защитници и тича близо 50 метра. Очаквах защитата да го спре и бях се подготвил да дам дузпа. За моя изненада той премина през друг защитник, както и през вратаря, за да вкара гола на века. Горд съм, че имах роля в това историческо постижение. Ако бях отсъдил фаул в предишните три ситуации, нямаше да станем свидетели на нещо толкова великолепно. Този авантаж е сред най-добрите ми постижения", заяви Бин Насер.

Тунизиецът добавя, че този четвъртфинал, който се игра пред 115 хиляди души в Мексико Сити, е големият момент в неговата кариера, въпреки че допусна нередовния гол на Марадона.

"Спомням си го много ясно. Английският защитник стигна първи до топката и я отклони назад към Марадона. Двамата с вратаря не бяха с лице към мен. Бяха обърнати към асистента ми Богдан Дочев. В първия момент бях сигурен в гола. Обърнах се към Дочев и той тръгна към центъра, потвърждавайки гола. Не даде сигнал за игра с ръка.

Инструкциите на ФИФА, които ни дадоха преди мача, бяха ясни. Ако колега е в по-добра позиция от моята, трябва да уважа решението му", обяснява бившия арбитър.

Дочев, който почина на 80 години през 2017-а, бе заявил, че ФИФА не е позволявала на асистент реферите да обсъждат ситуациите с главния.