Националният футболен тим на Турция, вече осигурил си първото място в своята група от Лигата на нациите, допусна сензационна загуба, от която потърпевш може да се окаже отборът на България.

Турците паднаха с 1:2 като гости на Фарьорските острови, което макар и наглед изненадващ, в никакъв случай не бе нелогичен резултат. Югоизточните ни съседи, вече осигурили си промоция в по-горната Лига "В", излязоха с експериментален състав и без особена мотивация, което доведе и до поражението.

Този двубой нямаше абсолютно никакво отношение към класирането в тази група, защото предварително бе ясно, че Турция ще завърши на първо място, Люксембург на второ, Фарьорските острови на трето, а Литва ще изпадне в най-слабата Лига.

Но получилият се резултат може да има огромно отражение върху България и предстоящия след две седмици жребий за европейските квалификации.

Победата на Фарьорските острови значително намали шансовете ни да сме в четвърта урна при жребия, но все още нищо не е решено и България държи съдбата си в свои ръце.

Ако в понедленик вечер националният ни тим победи Северна Македония, със сигурност ще бъде в четвърта урна при жребия, но евентуално поражение ще означава пета урна, колкото и срамно да изглежда това.

Урните за жребия се определят на база общото класиране в турнира Лига на нациите, а към момента България е на 43-о място, при положение, че заветната цел е 42-ото.

То в момента се заема от тима на Словакия, който постигна скъпоценно реми 1:1 срещу Беларус. Тази точка на този етап оставя словаците пред нас, но реми в Скопие ще ни изкачи до 42-а позиция заради по-добрата ни голова разлика.

Иначе в тази група още прди няколко дни първата позиция бе подпечатана от тима на Казахстан, който в мач без значение загуби с 0:3 от Азербайджан.

При най-слабите - в Лига "D", Латвия успя да спечели своята група след реми 1:1 като гост на Андора. Латвийците завършиха с равни точки с Молдова, който победи Лихтенщайн с 2:0, но заради по-добрата си голова разлика ще играят в по-горна лига от следващото издание на турнира.

Така двубоят в Скопие изобщо няма да бъде без значение за България. Да, урните при жребия за квалификациите на Евро 2024 не са най-важното нещо, но със сигурност място в по-горна урна би следвало да ти осигури един по-лек съперник в групата.