Ако си мислите, че Върджил ван Дайк е на гребена на популярността, а Тотнъм вече е в семейството на най-разпознаваемите футболни марки на планетата, ето ви нещо интересно като информация. Те имат по-малко последователи в социалните мрежи от Алекс Морган.

Холандецът може и да е най-силният защитник в света в последната година и шампион на Европа, а "шпорите" - втори в турнира Шампионска лига, но фактите са си факти. Нещо повече - дори Краля на футбола Пеле има по-малка армия, която го следва в "социалките" от Алекс. Номер 13. Лицето на женския футбол, която отдавна е нещо повече от обикновен играч.

Тя е нападател на САЩ, най-силния отбор в света на футбола при дамите. В момента е във Франция в търсене на защита на титлата на Мондиала, като вече вкара 4 пъти на турнира. Алекс Морган е Меси на женската игра. Или, ако предпочитате - Роналдо.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Страницата в онлайн енциклопедията wikipedia за кариерата на американката ще ви отнеме време, колкото да прочетете глава от "Шогун". 106 гола за националния отбор в 165 мача... Световна шампионка, вицешампионка от 2011-а. Има злато на Олимпиада от Лондон 2012. Печелила е всичко в играта, вкарвала е голове на всеки континент.

Но Морган е нещо повече от страхотен нападател и голаджия. Тя е лицето, символът на това, че женският футбол също може да създава суперзвезди.

Сватбата на Алекс и Сервандо Караско

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Играе от дете в Калифорния, а по-късно в Университета в Бъркли, един от най-престижните в Щатите, става сериозен играч и вече е убедена за професионална кариера.

Там получава и диплома по Политическа икономика, среща любовта на живота си - Сервандо Караско, и поема по пътя на това днес в Америка всеки да знае коя е. По света също е много популярна.

Съпругът Караско (ожениха се през 2014-а на бляскава церемония, следена на живо по телевизията в Калифорния), е халф на Лос Анджелис Галакси, играе редом със Златан Ибрахимович. Не е слаб футболист, но е далеч от славата на Алекс.

Морган играе за клуба си Орландо, пише книги за деца, дава интервюта, води собствено предаване и се появява на корици на списания. Да, да - споменахме между другото, но сте го видяли правилно. Пише книги за деца.

Комиксовата серия The Kicks

Поредицата с комиксови истории The Kicks стана невероятен хит в началото на това десетилетие, а през 2015-а в сътрудничество с култовия продуцент Дейвид Бабкок, Морган създаде и телевизионен сериал със същото заглавие. Сама се появява в някои серии, просто заради тръпката.

Изключително фотогенична и с непрестанна слънчева усмивка, разумна и изчерпателна във винаги съдържателните интервюта и телевизионни участия, Алекс е символ на успелия спортист в Америка. Толкова е популярна, че има над 15 милиона последователи в трите основни социални мрежи - Фейсбук, Туитър и Инстаграм. Повече от целия футболен отбор Тотнъм и от споменатия Ван Дайк.

Три пъти се появява на корицата на Sports Illustrated, което е абсолютен атестат за това, че лицето на Алекс е разпознаваемо за всеки американец. Не само фен на спорта.

Снимка: Instagram

Но не само в Щатите тя е звезда.

По време на Мондиала във Франция, който тече в момента, тълпи от деца атакуват всяка тренировка на американките. Да, снимат се и взимат автографи и от Меган Рапиньо, и от Карли Лойд - другите две ветеранки от миналите две световни първенства. Но около Алекс винаги е огромна глъчка, защото тя е суперзвездата.

Морган, едва на 29 г., е единствената футболистка, за която са платени 1 милион евро. Макар и неофициално. Лион я взе под наем през 2017-а от Орландо, като се говори, че такава е била сумата. Френският клуб изведнъж стана нещо като Реал Мадрид - поне в социалните мрежи и медиите, докато Алекс играеше за него.

През 2015-а красивото лице на №13 се появи на обложката на първата видеоигра FIFA, включила и женски футбол. До нея бе Меси.

Портфолиото с партньорите и спонсорите на тази женска версия на Лео и Кристиано е доста впечатляващо - Nike, McDonald's и Coca-Cola са само първите имена в него.

"Говорим за ходеща емблема на женския футбол по света", анализира професор Саймън Чадуик от университета в Солфърд, Великобритания.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Разбирам, че хората гледат на мен като на звезда - казва самата Алекс. - Ако някой сочи на детето си към мен и казва, че аз мога да бъда модел за неговото спортно развитие, това е страхотна чест за мен. Но и голяма отговорност".

Моделът за подражание обича да дава личен пример.

През септември 2017 г. Морган стана първата футболистка, включила се в инициативата на Хуан Мата от Манчестър Юнайтед, наречена Common Goal, в която играчи даряват 1 процент от заплатите си за благотворителност. Повлече след себе си Рапиньо и още съотборнички от американския отбор, а след това се включиха и звезди от други женски тимове по света.

Така се прави, когато си модел и милиони следват всяко твое действие на терена, в социалните мрежи или телевизионните студия.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos