Жозе Моуриньо нареди втрещяващ монолог по време на пресконференцията му преди мача Рома - Наполи в неделната вечер.

Напрежението върху Специалния видимо му се отразява, след като в четвъртък римляните бяха унижени с 1:6 като гост на норвежкия Бодьо/Глимт в Лигата на конференциите, а той "хвърли на кучетата" играчите си, като обвини тях за позора. "Имам само 13 футболисти на ниво, останалите не стават", каза бесният Жозе тогава.

Брифингът му преди битката с Наполи - единствения отбор с пълен актив в големите европейски лиги (8 от 8 победи на старта в Серия А), започна именно с въпрос за това дали е редно играчите да бъдат критикувани изцяло за случилото се в Норвегия.

"Аз съм виновен - отвърна Моуриньо. - Вината за онзи ден е изцяло моя. Разбира се, има страшно много хора, които искат да ми се присмеят. На мен и на Рома. Например, тези от които семейство Фридкин и Тиаго Пинто (собствениците на клуба - б.р.) наследиха това, което имат тук - твърде много грешки и една купчина л***а. Това заварихме всички ние, когато дойдохме в клуба.

Те харчат пари, искат резултати и да се представяме добре. И това ще стане. На този проект му трябва време.

Когато някой от вас е написал, че Моуриньо не е щастлив тук, той лъже. Казват - Жозе иска още играчи. Та кой треньор не иска? Пишат - Моуриньо е задник. Не съм задник! Уважавам собствениците си, не съм искал да обидя тях с думите ми за отбора. Такива неща като в Норвегия се случват веднъж в живота.

Аз съм отговорен, стоварете всичко върху мен. Аз избрах състава и рискувахме да загубим. Не съм очаквал, че е възможно да паднем с такъв резултат, но знаех, че може да бъдем победени. Страхувах се от контузии, теренът е изкуствен, времето беше неприятно за игра... Имам обяснение, но не съм тук да се обяснявам. Аз поемам вината."

Рома е на четвърто място в класирането с 15 точки. Изостава на цели 10 от лидера Милан, който е играл и мач повече. Наполи има 24 точки с пълен актив и при равенство или победа в Рим ще е първи отново.

Дербито на Слънцето, както е наричан този мач, е от 19 ч по Макс Спорт 3, а след него, от 21,45 часа, идва ред за Дербито на Италия: Интер срещу Ювентус, отново по същия канал.