УЕФА публикува своя годишен доклад посветен на елитните първенства на Стария континент за 2018 година.

Естествено, най-любопитният сегмент винаги е финансовият, а според него родната Първа лига е №30 в Европа по заработени пари. За календарната 2018-а, родните клубове са изкарали 42 милиона евро.

Най-големите приходи на родните тимове идват от спонсорски договори (37%). След това се нареждат парите от УЕФА (28%). Тези от ТВ права са в размер на 7 %, което е с два процента повече от приходите от продажба на билети и абонаментни карти.

Ествено, че лидер в това отношение е Англия, където говорим за приход в размер на 5,439 милиард евро. От съседките ни най-напред е Турция - седмо място. Там тимовете са заработили 748 милиона, докато в Гърция сумата е 137 милиона.

Сърбия и Румъния също са пред нас, като единствено Северна Македония е далеч назад с едва 8 милиона евро.

Родните елитни отбори пък са заявили платени заплати в размер 36 милиона евро. Сумата определено изглежда стряскаща на фона на възнагражденията в останалите професии в страната. По този показател България обаче е на 28-о място в Европа, като отново изостава от страни като Сърбия, Хърватия и Румъния, където на годишна база клубовете дават повече пари за заплати.

Лидер отново е Англия, където играчите са взели 3,23 милиарда през 2018-а.