Скандалите с използването на ВАР в английската Висша лига продължават, след като и на 1 януари бе отменен гол, при който в засада се оказа... парче от обувката на нападател (на петата му).

Това бе обяснението защо е отменен гол на Джак Грийлиш от Астън Вила срещу Бърнли, който дойде при 0:0 в първите минути и можеше да има решаващ характер за изхода от мача. За щастие Вила победи с 2:1, а Грийлиш вкара и друг гол, който вече бе признат.

Но спорните отсъждания, при които с максимално увеличаване на застопорен кадър се измерва с дигитални прибори дали атакуващият играч е в засада, станаха твърде много. През сезона в Англия са отменени вече 12 гола в ситуации, в които не изглежда да има нарушаване на правилото с просто око.

В засада са парчета от шорти, чорапи, върхове на обувки... Какво предимство би дало това в реално време при динамиката на играта?

УЕФА и ФИФА обаче изглежда имат решение, което ще бъде въведено и за елиминациите на Шампионската лига и Лига Европа, а и ще бъде лансирано пред ръководните органи на съдийството в Англия. Линията, с която се измерва и показва на екрана кой е в засада и кой не, ще бъде удебелена по примера на тв повторенията в американския футбол.

Така няма да има пунктуализация и педантично измерване "до милиметър", а ще се гледат телата на играчите и фланелките им. Прилагането на правилото за засада - и така е прието от десетилетия, трябва да дава предимство на нападателя, затова и бе въведено уточнението, че "няма засада, ако атакуващият играч и бранителят са на една линия". Именно това с тази линия обаче вече има съвсем нов прочит, когато влязоха в сила супермодерните техники за измерване.

Връщането към принципа на "една линия" е в основата на идеята на УЕФА и ФИФА, която вече е обсъдена на среща на водещите треньори в Европа през декември. За това признаха Пеп Гуардиола, Юрген Клоп и Карло Анчелоти.

"Дебелата" линия ще отсича само последния играч в отбраната, като всичко, което се подава от страната, откъм вратата, ще е решаващо за отсъждането. Вижда ли се ясно фланелка или част от тялото, или крак на атакуващ играч - засада.

"ВАР е направен за явни и очевидни грешки, а не за влизане в детайли за милиметри - обясни и съдийският наблюдател в Англия Дермът Галахър. - Това, че имаме "правилно" решение по буквата на закона, когато някой е в засада с върха на обувката си, не значи, че това е точното решение в един футболен мач. Динамиката на играта се измества по този начин."