Отборите на Вентспилс (Латвия) и Хамрун Спартанс (Малта) бяха изхвърлени от евротурнирите. Санкцията на УЕФА е особено сурова за латвийците, които няма да могат да играят в Европа в следващите седем години, докато малтийците бяха извадени от квалификациите на Шампионската лига само за предстоящия сезон.

При Вентспилс, който е шесткратен шампион на страната си, причината е корупция и нарушаване на етичния кодекс на европейския футбол. Суровото наказание е свързано с конкретен мач - от сезон 2018/2019 в Лига Европа, когато Бордо побеждава латвийците с 1:0.

Съдията на въпросния мач, Сергей Лапочкин, бе наказан за 10 години зарди опит да скрие действия за манипулация.

Бившият шеф на Вентспилс Адлан Шишканов е с доживотна забрана за участие във футболни дейности. Спортният директор на клуба Николай Дякин пък е наказан за четири години, като се очаква санкциите им да важат за цял свят след намеса от страна на ФИФА.

Малтийският шампион Хамрун стигна до титлата за първи път от 30 години насам, но няма да може да се възползва от правото си да игрae в квалификациите за Шампионската лига поради "директно или индиректно участие в дейности по уреждане и влияние върху резултат от мач".

Случаят е отпреди близо 10 години (сезон 2012/2013), но оттогава Спартанс не се бяха класирали за евротурнирите.

Мястото на Хамрун ще бъде заето от Хибърниънс.