УЕФА наказа Фенербахче с 50 000 евро глоба и частично затваряне на трибуните за един мач от евротурнирите, като това е и последно предупреждение за пълно запечатване на арената при следващо провинение.

Санкциите са за инцидентите на мача срещу Динамо (Киев) от втория квалификационен кръг на Шампионската лига на 27 юли, спечелен от гостите с 2:1 след продължения.

Тогава от трибуните се чуваха мощни викове "Путин, Путин", насочени към играчи на Динамо, особено след втория гол на Виталий Бюалски. Той пък отвърна с жест с ръце, който имитираше орел, за да дразни феновете на "фенерите" с препратка към кръвния враг Бешикташ.

Любопитно, УЕФА подчертава, че наказанието е за "хвърляне на предмети и застрашаване на здравето на футболисти". Чак по-долу в аргументацията се казва, че е имало и "провокативни послания от трибуните".

Динамо настояваше турският клуб да бъде изхвърлен от евротурнирите.

"Припомняме, че политиката няма място на стадионите", написа ръководството на Фенербахче на сайта си, след като, вероятно с облекчение, научи санкцията.

"Не очаквах да се случи това, което чух в Истанбул - каза разочарованият румънец Мирча Луческу, който е треньор на Динамо. - Обичам Турция, хората там са прекрасни, но това, което се случи, е недопустимо. И не виждам как футболът ще позволи да остане безнаказано. Не съм очарован от мерките, които УЕФА взе."

Луческу (на основната снимка) е бивш национален треньор на Турция и също е популярен и уважаван в страната. Посланикът на Украйна там Васил Боднар пожела среща с ръководителите на Фенербахче, като бе цитиран от медиите в Истанбул да казва, че "е натъжен и изненадан от случилото се".

Скандалът продължава вече десетина дни, през което време и двата отбора продължават евроучастията си - Динамо в Шампионската лига (победи с 1:0 австрийския Щурм в първи мач от трета квалификация), а Фенербахче в Лига Европа (би с 3:0 Словачко от Чехия в първи двубой).