Футболните ръководители в Европа обмислят поредния проект, който да носи много милиони на големите клубове, правейки богатите още по-богати.

След като ФИФА официално обаяви, че на всеки 4 години ще провежда мащабно клубно Световно първенство с 24 тима, УЕФА отговори със свой план.

Европейската футболна централа възнамерява да създаде лятна Шампионска лига, която да се играе в САЩ.

Така или иначе повечето големи отбори от Стария континент прекрават подготовките си с контроли отвъд океана, сега просто УЕФА иска да придаде състезателен характер на мачовете, което разбира се ще увеличи интереса и приходите.

Доста повече пари ще изкарат и самите клубове, което ще ги мотивира да залагат по-често на основните си състави, защото до момента повечето мачове се играеха с експериментални състави.

Първоначалната идея е турнирът да включва групова фаза от по три отбора, като заедно с европейските тимове, когато да се поканят южноамерикански или такива от САЩ.

Все още не е ясно как биха реагирали играчите и клубовете на подобна идея. Повечето от тях приеха доста остро плана на ФИФА за мащабно Световно клубно първенство.

Това би натоварило още повече и без това претъпканият им календар, а и в момента някои от водещите тимове не са във възможно най-добрите отношения с УЕФА.

Причината е в опитите им да създадат Суперлига помежду си вместо Шампионската лига, в която да играе елита на Европа, без по-скромните тимове, които не представляват интерес за пазара.