УЕФА обмисля нова революционна промяна, за която съобщи днес авторитетната британска медия "Таймс", а информацията е потвърдена от източник в европейската централа.

Идеята е наистина сензационна за футболните евротурнири, като препраща повече към баскетбола в неговия формат на нашия континент.

Планът е да бъдат премахнати полуфиналите в сегашния им вид, а и този, който е познат от старта на турнирите през 50-те години на миналия век.

Да не се играят два мача на разменено гостуване на тази фаза, а направо четирите тима, преодоляли четвъртфиналите, да влязат във Файнъл фор в един град, в рамките на една седмица в края на сезона. Елиминацията на полуфинала да е в един мач, както и финалът.

Всички три двубоя да са на един стадион - обичайно някоя от катедралите на европейския футбол, достъпен за феновете, от която и страна да идват. 

Любопитно, днес и утре чакаме реваншите точно на този етап в надпреварата на шампионите, а в четвъртък - в Лига Европа и Лигата на конференциите.

Предложението вече е получено и оформено официално в Комисиите на УЕФА, които са отговорни за администриране на турнирите.

Самият Чеферин, както твърди "Таймс" е горещ привърженик и според него такава седмица на Файнъл фор ще концентрира и генерира огромен интерес, сходен с този на посбедните дни от световно или европейско първенство.

Клубовете - особено водещите, също са принципно "за" такъв формат, който ще спести един мач, а и ще увеличи финансовите облаги от тв и рекламни права за четирите отбора, които пробият до такъв Файнъл фор.

Очаква се евентуално гласуване на такава промяна да стане преди края на годината и, ако се приеме, тя да влезе в сила от сезон 2023-24 г.