Европейската футболна централа готви поредната си радикална промяна, а тя е свързана с Европейските първенства.

На следващото заседание на централата ще се обсъжда ново увеличение на отборите участници, като планът е той да стане 32.

Ако идеята бъде одобрена, то от Евро 2028, 32 от 55-те държави членки на УЕФА ще участват в континенталната надпревара.

Все пак поне първоначалните реакции на огромна част от феновете, а и сред федерациите са, че подобно нещо граничи с безумието и би отслабило значително самото Европейско, а и квалификациите по пътя му.

Последните две първенства на Европа се проведоха с увеличаната бройка отбори от 16 на 24, което макар и рекордни приходи, също създаде усещането за отслабващо ниво на играта, особено в груповата фаза.

С включването на нови 8 тима се очаква нивото на груповата фаза да стане още по-ниско и безинтересно за огромна част от феновете из Европа.

Разбира се, това обаче ще означава нови милиони от приходи и рекламни права в касата на УЕФА. Също така и подкрепа от по-скромните страни, които по този начин ще имат своите шансове да участват на голям форум.

Естествено, че подобен нов формат ще увеличи значително и шансовете на България да участва на Европейско. Нека все пак обаче не забравяме, че така си мислехме и при увеличаването на бройката на 24, но вече в два квалификационни цикъла не бяхме и близо.

В английската преса също така се появиха информации, че УЕФА е готова да даде домакинството на шампионата на Великобритания и Ирландия. Ако бройката участници бъде увеличена, всичките страни домакините ще получат шанс за участие.

Ако това обаче не се случи, Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Ейре ще преминат през квалификации.

До този момент останалите кандидатури за Евро 2028 са Балканската между България, Гърция, Сърбия и Румъния, както и самостоятелната кандидатура на Турция.