УЕФА обмисля да въведе революционно за футболната игра правило, което ще цели нормализирането на трансферния пазар и на теория изравняване на силите между европейските клубове.

След събирането на куп звезди в ПСЖ, включително и Лионел Меси, в Европейската централа са започнали разговори за въвеждане на общ таван на заплатите.

Подобно правило има в американските спортни лиги, като то се грижи един или два отбора да не взимат всички звезди в състава си, което помага за интереса към тези първенства.

В момента в Европа съществува правилото за финансов феърплей, но всеки транферен прозорец виждаме как то се заобикаля. Обикновено санкции за нарушаването на това правило отнасят доста малки и скромни клубове, а не колосите на континента.

Спорет вестник "Таймс", идеята на УЕФА е всеки клуб да може да дава 70% от приходите си в заплати, а ако тази сума бъде превишена, ще следват санкции.

Разбира се, няма никаква гаранция, че и това правило няма да пъте заобикаляно от топ отборите, защото те могат да подписват със звезди за по-малки заплати, но след това да ги компенсират с редица бонуси и други клаузи.

По този начин в крайна сметка футболистът отново ще получи огромното си възнаграждение, а клубът ще е изряден пред УЕФА.