УЕФА въстана срещу идеята на ФИФА за промяна на формата за провеждане на световните първенства. Преди седмица бе гласувано предварително "за" да се създаде комисия в световната централа, която да избистри предложението Мондиалите да са не през 4, а през 2 години. Не е изненада, че то идва оригинално от Саудитска Арабия, подкрепено от страни като Катар, Кувейт и ОАЕ.

Такава промяна ще разбие тотално календара на УЕФА за европейските първенства, които са именно в тези лета (пак през 4 години), в които е паузата от Мондиалите.

Александър Чеферин, шефът на футбола на Стария континент, изригна мощно срещу идеята на ФИФА в интервю за португалския вестник "Рекорд".

Словенецът в Порто за финала на Шампионската лига и говори пред местни медии.

"Това няма да се случи - изригна Чеферин. - Ще покажем на световния футбол, че мнението на Европа е значимо и не може да бъде пренебрегвано. Такава промяна е невъзможна.

Обещавам на ФИФА, че ако има Мондиал през 2028-ма, европейските отбори няма да участват. Защото има първенство на Европа. А какво световно първенство ще е това? Та последните четири шампиони на Мондиали са от нашия континент!

Да не говорим, че същото лято има и Копа Америка, и без южноамериканските тимове ли ще е това "световно"? Има си календар, който работи чудесно вече един век. Някой не е помислил добре, преди да опитва да прокара такова предложение."

Чеферин говори отново и по темата със Суперлигата, като я нарече "буря в минало време" и "затворена страница". Но и разкри нещо любопитно. Трите клуба, които чакат наказание - Реал, Барса и Ювентус, още не са обявили оттегляне от проекта. Затова и ще бъдат санкционирани от УЕФА.

Един от шефовете им - но Чеферин не разкрива кой - е опитал да преговаря с него в лични съобщения в WhatsApp, но е срещнал отказ от шефа на европейския футбол. За тези три клуба наказанията са неизбежни, потвърди още веднъж президентът на централата.