УЕФА официално откри процедура по разследване срещу Манчестър Сити за "серия нарушения на финансовите правила на европейския футбол".

То се базира върху публикуваните документи от германското списание "Speigel" и сдружението на журналисти от цяла Европа, придобило популярност като Football Leaks.

Наскоро в Будапеща бе арестуван един от компютърните специалисти на екипа, успял да се добере до секретни документи на клубове и УЕФА, върху които бе базирано цялото разкритие на репортерите.

УЕФА може да изхвърли Сити за 2 години от европейските турнири, ако провиненията на клуба бъдат доказани. Шефовете на новоизлюпения гранд от Манчестър обявиха, че нямат никакви притеснения и обвиненията са изцяло лъжливи.

Въпреки това някои от фактите в изнесените от Football Leaks и публикувани в "Spiegel" са неоспорими.

А те са, че Сити е спонсориран с фиктивни договори, сключвани с фирми, които реално са собственост на... притежателите на клуба. И така е балансиран бюджетът документално, а клубът успява да влезе в параметрите на Финансовия феърплей.

Главното обвинение е, че Сити харчи много повече, отколкото генерира като приходи и оборот, което му дава нечестно предимство.

Клубът вече веднъж бе глобен с 49 милиона британски паунда от УЕФА за това нарушение през 2014 г., но тогава му се размина да изхвърли от евротурнирите.

Този път се очаква, че и това е вариант сред санкциите, ако се стигне до такива.