УЕФА официално сподели изявление относно съдийските решения, които бяха взети по време на мачовете в Шампионска лига от тази седмица.

Централата разясни отсъжданията, които бяха направени след преразглеждане със системата за видеоповторения (ВАР). Две от тях решиха изхода на мачовете ПСЖ-Манчестър Юнайтед, и Порто - Рома, а трето остави гол за Аякс при гостуването на Реал (Мадрид).

От УЕФА са категорични, че трите решения са правилни и не ощетяват губещите отбори.

Най-голяма полемика създаде дузпата за Манчестър Юнайтед срещу ПСЖ в продължението на срещата, когато след удар на Диого Далот топката срещна ръката на Преснел Кимпембе.

Снимка: Официален сайт

"Предвид че съдията не видя инцидента по време на мача, се наложи да гледа видеоповторение. То потвърди, че дистанцията, която топката изминава не е къса и последвалият инцидент не може да се счете за случаен. Ръката на защитника не е залепена до тялото и така то става по-голямо. В резултат на това топката е спряна по посока на вратата и това налага отсъждането на дузпа", се пише в официалното изявление.

Снимка: Официален сайт

За признатия гол на Аякс, в който останаха съмнения, че топката напусна с целия си обем терена на тъч линията: "Няма доказателство, че топката преминава с целия си обем гол линията, като такова нещо не се вижда в нито един от ъглите. Кадрите бяха внимателно анализирани от ВАР. Такава бе и информацията на асистент рефера, който е на перфектна позиция. Съдията има право да признае гола".

Снимка: Официален сайт

За дузпата на Порто срещу Рома, която реши мача: "ВАР разгледа линията за засада и потвърди, че играчът на Порто е на добра позиция. Попитаха главният рефер дали е видял задържането. Реферът признава, че не го е видял и поиска да разгледа видеоповторение на монитора. Кадрите го увериха, че основание за дузпа има".