Европейската футболна централа УЕФА очаквано взе решение за нов формат на Шампиоснка лига.

Това решение се очакваше да се случи днес около обяд, но това, което никой не очакваше бяха предхождащите го събития.

Става въпрос за формирането на новата Суперлига от страна на 12 от топ отборите на континента, в разрез с всички правила на УЕФА и отделните национални федерации. Новина, която от снощи предизвика революция в играта, изразяваща се на този етап от в масова вълна от недоволство от страна на фенове, бивши и настоящи играчи и ръководители.

На фона на тези турбулентни часове, УЕФА проведе своето заседание, в което по план бе приет форматът на новата Шампионска лига, който ще влезе в сила от 2023-а.

Планът вече е добре известен на всички. 32 или 36 отбора от цяла Европа, които вместо в досегашната групова фаза, ще са част от общо класиране.

Всеки отбор ще изиграе 10 мача, а първите 16 от общото класирането ще продължат към добре познатата ни елиминационна фаза, която ще запази сегашния си формат.

Новата Шампионска лига ще бъде все по-трудно достъпна за отборите от скромните първенства, но поне останалите ще участват на база класирането си на домашната сцена, няма да има гарантирани места за богатите.

Промяната отново подпомага по-богатите, но не по радикалния начин, по който ще го направи Суперлигата, която е запазена територия само за колосите на играта.

Все още няма официално изявление от УЕФА относно мерките, които централта смята да предприеме, за да стопира плановете за тази Суперлига. Говори се за глоби, изхвърляне и съдебни дела за милиарди.

Също така се твърди, че клубовете участници са получили мейли, че УЕФА може да ги лиши от спечелените до момента трофеи в европейските клубни турнири. Говори се и за радикален вариант, в който замесените, които все още са част от Шампионска лига и Лига Европа, ще бъдат изхвърлени незабавно.

Едно е сигурно, че война по оста УЕФА - Суперлига ще има.