УЕФА прати свой високопоставен служител с мисия в София - да разнищи въпроса има ли държавна намеса в делата на футбола.

Неговото пристигане съвпада и със заседанието на Изпълкома на БФС, което е в четвъртък.

В същия ден у нас ще дойде Тиери Фавр, който е ръководител на отдела за Развитие на националните асоциации, както и един от двигателите на програмата "Хеттрик", която достига до всички европейски федерации.

Швейцарецът е фигура с голям опит в европейската футболна администрация, бе един от най-доверените хора на Мишел Платини при неговото управление в УЕФА. В четвъртък той ще има разговор с временно изпълняващия длъжността президент на БФС Михаил Касабов, за да се информира за процесите около българската федерация.

Интересните въпроси за него са дали е имало намеса от държавни органи при взимането на решенията за оттегляне на ръководството на БФС, както и около водените разследвания и полицейски акции в централата на футболната ни федерация.

УЕФА още преди две седмици пита с писмо футболния ни съюз как се е стигнало до оставките в централата в София, които дойдоха след злополучния мач с Англия през октомври. Тогава оттегляне обяви целият Изпълком, начело с президента Борислав Михайлов. Неговата оставка дойде след директни призиви от спортния министър Красен Кралев и премиера Бойко Борисов това да се случи.

Последваха го членовете на Изпълкома, а дни по-късно, изненадващо, Йордан Лечков предяви претенции, че не го е правил. И поиска да упрявлява БФС като първи вицепрезидент на Михайлов, като дори не желае да има Извънреден конгрес. Такъв обаче със сигурност се задава най-късно през април-май 2020 г.

В петък Фавр ще пътува от София заедно с българската делегация за Букурещ, където ще е жребият за груповата фаза на Евро 2020. Той познава отлично хората в ръководството на нашия футбол от години и именно затова е избран от УЕФА да провери ситуацията с оставките и внезапните промени около играта у нас.

49-годишният швейцарец е в системата на европейската централа от съвсем млад - началото на кариерата му там е през далечната 2002 г. Той е и личен приятел на Борислав Михайлов.

На заседанието на Изпълкома в четвъртък се очаква да се разгледат възможностите за дати за извънреден изборен конгрес на БФС.

Засега надделява мнението, че той трябва да е след баражите от Лигата на нациите, които могат да осигурят класиране на отбора ни европейското първенство (26 и 31 март).