УЕФА взе решение да промени формата на Лигата на нациите за второто издание на турнира, което ще стартира през септември 2020-а.

В миналото издание, което бе дебютно за надпреварата, отборите бяха разделени в четири различни лиги (А,В,C,D). Първите две с по 12 отбора, една с 15 и една с 16.

Европейската футболна централа прецени, че това не е най-удачният вариант и внесе промени във формата.

Вече ще има три лиги от по 16 отбора, и една със седемте най-слаби национални състави на континента.

При това разпределение България попадна във втората по сила Лига В.

Родният национален тим намери място в нея благодарение на доброто си представяне в турнира преди година, когато завърши на второто място в групата си.

Така България е заедно с отборите на: Русия, Чехия, Словакия, Турция, Сърбия, Румъния, Уелс, Австрия, Ейре, Северна Ирландия, Норвегия, Финландия, Унгария, Израел и Шотландия.

По време на жребия през март, тези отбори ще бъдат разпределени в 4 групи по 4 отбора, които ще изиграят по два мача всеки срещу всеки на разменено гостуване (общо 6 двубоя за всеки тим). Победителят печели промоция за Лига А, последният изпада в Лига С.

Предстоящото издание на Лигата на нациите ще има и роля в класирането за Мондиала в Катар през 2022-а, но от УЕФА все още не са избистрили каква точно да е тази роля.

Ясно е обаче, че при всички положения това ще важи само за топ отборите на континента, които са в Лига А.

Лигата на нациите обаче има сериозно влияние в класирането за Европейските първенства.

Такъв е случаят и за Евро 2020, където 16 тима ще получат втори шанс, ако се провалят в квалификациите.

България по всяка вероятно ще е един от тези 16 тима благодарение на второто място в групата преди година, когато останахме зад Норвегия, но изпреварихме Кипър и Словения.

От развоя на квалификационните групи за Евро 2020 тепърва ще се изясни с кои отбори ще трябва да играе плейофи България.

С оглед ужасното ни представяне в квалификациите, тези плейофи ще бъдат единственият ни шанс да се доберем до първи голям форум от 16 години насам.