УЕФА започна стъпки по постепенното премахване на едно от най-обсъжданите в последните години футболни правила.

Става въпрос за правилото за гол на чужд терен, според което при равен резултат от двата мача, напред продължава отборът, вкарал повече попадения като гост.

От няколко години вървят призиви във футболните среди, че правилото е остаряло и излишно, а в модерната игра да вкараш като гост не е толкова трудно, колкото е било преди 40 години.

Най-пресният пример е от вторник вечер, когато Байерн победи ПСЖ в Париж с 1:0, а след двата вълнуващи сблъсъка, общият резултат бе 3:3. Заради победата с 3:2 в Мюнхен обаче френският шампион продължи напред и се отдаде на луди първенства, макар вчера всъщност да загуби самия мач.

На този етап УЕФА категорично отказа напълно да премахва правилото, но ще започне реформи и в тази област.

Окончателно решение няма, но се планира от следващия сезон в европейските клубни турнири правилото да отпадне поне за продълженията на елиминационните мачове.

Така ако два отбора не излъчат победител след редовното време на двата мача, в играните допълнителни 30 минути правилото за гол на чужд терен автоматично ще отпадне.

Например: Ако двата мача завършат 0:0 в редовното време, сблъсъкът отива в продължения. При размяна на голове в продълженията и резултат 1:1, вече напред няма да продължава гостът в реванша заради този гол на чужд терен, а равенството остава и съответно ще се играят дузпи.

Това предложение среща одобрението на всички водещи европейски клубове, а според информациите, повечето от тях са позитивно настроени и към идеята за тоталното премахване на това правило.

УЕФА обаче е на мнение, че ако това нещо се случи, то трябва да бъде приложено за целия футбол изцяло. За абсолютно всеки турнир по света, независимо в коя държава, а не само за определени състезания.