Европейската фтуболна централа подготвя сериозни промени във футбола, като още утре може да бъде гласувано премахването на правилото за гол на чужд терен, тъврди "The Times".

Както футболните фенове добре знаят, това е правилото, което при равен общ резултат в два мача на разменено гостуване, дава предимство на този тим, вкарал повече попадения като гост.

От няколко сезона се обсъжда неговото премахване, защото в съвременния футбол домакинският фактор не е толкова решаващ, както е бил при въвеждането на правилото през 1965-а.

Днес в елиминационните сблъсъци виждаме всякакви сценарии и далеч по-равностойни мачове. Добре знаем, че преди десетилетия победа за госта в европейски мач е било изключителна рядкост.

Премахването на това правило би направило елиминационните сблъсъци далеч по-интересни. Понякога в реваншите интригата изчезва доста бързо именно заради предимството на единия отбор с вкараните на чужд терен попадения.

Без него много повече сблъсъци ще са отворени до самия край, като при равен общ резултат директно ще се преминава към продължения и съответно дузпи след това.

Все пак има вариант да не се стигне до радикална промяна веднага.

Съществува възможност правилото да бъде премахнато само в продълженията. Така ако след два мача общият резултат е равен и нито един от двата тима няма предимство в головете на чужд терен, правилото ще отпада за предстоящите две полувремето от по 15 минути.

Не е ясно дали УЕФА ще се нагърби с такова решение още в утре, но със сигурност разговори по темата ще има.