Европейската футболна централа (УЕФА) започна дисциплинарно дело срещу шотландския Селтик, след като феновете на тима издигнаха знамето на Палестина, съобщава ТАСС.

Вестник "Таймс" съобщи на 1 ноември, че Селтик е забранил на голяма група фенове от "Зелена бригада" да посещават мачове, след като многократно показват палестински знамена на стадионите по време на футболни двубои.

На членовете на едно от най-старите фенски сдружения, което от 2012 година организира протести в подкрепа на Палестина, са анулирани абонаментните карти. Най-големият конфликт между ръководството на клуба и привържениците стана на 25 октомври по време на домакинския мач от груповата фаза на Шампионската лига срещу испанския Атлетико Мадрид (2:2).

"Стартира производство срещу футболен клуб Селтик за евентуално нарушение на член от Дисциплинарния правилник на УЕФА за "използване на жестове, думи, предмети или всякакви други средства за предаване на провокативни съобщения, които не са в съответствие с духа на спорта, в частност провокативни послания, които имат политически, идеологически, религиозен или обиден характер. Комисията по контрол и етика на УЕФА ще вземе решение в близко бъдеще", се казва в изявление на централата.